L’objectiu de l’article és descriure les característiques epidemiològiques, les lesions i el pronòstic dels accidents de bicicleta que consulten el servei d’urgències d’una sèrie d’hospitals de l’estat espanyol i identificar possibles mesures preventives. Hi han participat 15 hospitals amb un total de 846 pacients nens -sobretot varons- i el període observat ha estat entre el juny 2011 i maig 2012.

El traumatisme craneoencefàlic (TCE) va ser la tercera causa en freqüència (22,3%) i la principal causa d’ingrés a la unitat de cures intensives (68,4%). La majoria de persones afectades circulava sense casc, i aquesta característica s’associa de manera estadísticament significativa amb una major incidència de TCE i major taxa d’ingrés a la unitat de cures intensives.

També es van identificar com a factors de risc independents de gravetat l’edat i la col.lisió amb vehicles de motor. Arriben a la següent conclusió: atès que l’ús de casc redueix fins en un 88% les lesions del sistema nerviós central secundàries al traumatisme cranioencefàlic, la principal mesura de prevenció ha de ser la promoció del seu ús. Circular per les zones habilitades per a bicicletes pot disminuir la gravetat dels accidents.