DdG – ACN – GIRONA

Una entitat gironina espera reunir 2.000 ciclistes per participar a la mobilització

Milers d’autobusos i cotxes particulars portaran la gent a la gran mobilització de la Diada a Barcelona, però un grup de persones també hi anirà en bici. Es tracta d’una iniciativa de l’entitat Pedalem per la Independència, que espera reunir uns 2.000 ciclistes des de sis rutes diferents que confluiran a la plaça de les Glòries de la Ciutat Comtal l’11 de setembre. El grup ja va impulsar la bicicletada fins a Brussel·les per exigir la celebració del 9-N

Arribar en bicicleta a Barcelona per participar en la V de l’11 de setembre. Aquest és l’objectiu que s’han marcat des de l’entitat gironina Pedalem per la Independència. Tenen previst formar sis columnes de ciclistes provinents d’arreu del territori català. Els participants només han d’agafar les seves bicicletes i màrfegues el dia 10 de setembre i pedalar fins arribar a la plaça Glòries de Barcelona. La idea, que compta amb el suport de l’ANC, vol servir per reivindicar la consulta del 9-N i esperen reunir uns 2.000 ciclistes. “Volem dir que ningú ens pot fer callar, que hi ha moltes maneres d’empènyer i poder fer la consulta”, ha explicat un dels impulsors del projecte, Eduard Sadurní.
L’any passat, el jardiner gironí Eduard Sadurní va recórrer durant 41 dies tot Catalunya a cavall d’una bicicleta per reivindicar la independència. En total, uns 250 ciclistes van donar suport a la seva iniciativa. D’aquesta manera va néixer el projecte Pedalem per la Independència que avui en dia ja s’ha convertit en una entitat sense ànim de lucre que pretén incentivar els catalans a empènyer i sumar esforços en defensa del procés sobiranista des d’una perspectiva més esportiva i lúdica.
Enguany, Sadurní ha tornat a repetir l’experiència des d’una altra vessant. El passat 16 d’agost va sortir amb onze ciclistes més des de la plaça Sant Jaume de Barcelona. El seu objectiu era clar, arribar fins a Brussel·les i lliurar un manifest reivindicatiu al Parlament Europeu en defensa de la consulta del 9-N. Una fita que van aconseguir tot i els entrebancs que van anar sorgint durant el camí.
“Vam arribar el passat 31 d’agost a Brussel·les i l’ANC d’allà va fer coincidir la nostra arribada amb l’acte de celebració de la V que va ser molt emotiu i bonic amb uns 300 participants”, ha explicat Sadurní. D’aquesta manera, l’associació gironina volia sumar el seu granet de sorra i internacionalitzar el procés català. “Vam aconseguir que ens rebessin els eurodiputats en el seu primer dia de treball després de les vacances, vam fer una visita de dues hores i mitja pel Parlament per demostrar als polítics que estem disposats a empènyer perquè els catalans volem votar”, ha explicat. Els participants van poder retornar a casa ara fa pocs dies, el 3 de setembre, quan van ser rebuts al Parlament de Catalunya per Josep Maria Terricabras, Ernest Maragall i Francesc Gambús.
“El viatge s’assembla una mica al procés català, no està essent fàcil però ens en sortirem, només és qüestió de voler”, ha resumit Sadurní. Amb aquest esperit, des de l’entitat ja han organitzat una nova iniciativa de cara a la celebració de la Diada. Tot i que només fa pocs dies que han arribat de Brussel·les, Sadurní assegura que ja estan llestos per tornar a fer més quilòmetres al damunt de les bicicletes. En principi, s’han creat sis rutes diferents des d’arreu del territori català (Puigcerdà, la Seu d’Urgell, Viella, Lleida o Gandesa) que confluiran l’11 de setembre al vèrtex de la V que es farà al centre de Barcelona, a la plaça de les Glòries. Les rutes trepitjaran les 41 capitals de comarca catalanes. “Es tracta de donar l’oportunitat d’anar a Barcelona d’una forma diferent”, ha assenyalat.

Per a majors de 16 anys
Per participar-hi només cal tenir més de 16 anys, dirigir-se a la pàgina web www.pedalemperlaindependencia.cat, inscriure’s a la ruta escollida i tenir clar l’objectiu del projecte. “Es tracta de donar un missatge a nosaltres mateixos i als ciutadans de fora de Catalunya: volem votar, decidir el nostre present i futur i res i ningú ens pot callar les boques”, ha subratllat Sadurní. Des de l’entitat, l’altre impulsor del projecte, Joan Albareda, subratlla que la iniciativa compta amb el suport de les diverses assembles sectorials de l’ANC, que han sumat esforços per organitzar el projecte, gestionar els permisos de trànsit i les ubicacions perquè els participants puguin descansar, passar la nit o fer un mos durant el camí.
“Es tracta d’anar a uns 20 quilòmetres per hora, els participants prenen un compromís amb si mateixos, aniran acompanyats d’una furgoneta que intervindrà en casos excepcionals i s’anirà passant per les diverses poblacions per recollir la gent”, ha explicat Albareda. Els ciclistes que se sumin a la iniciativa només hauran de carregar el seu sac, la màrfega i la roba. “Esperem arribar a ser uns 2.000 participants a la plaça de les Glòries, on farem una gran fotografia de grup”, ha explicat Sadurní.
“Fer aquest projecte i els altres que hem realitzat t’emplena molt com a persona, és fantàstic veure com la gent gaudeix i s’il·lusiona. Al mateix temps et permet conèixer millor el territori i la gent, et fa estimar més la terra i Catalunya”, ha assegurat l’impulsor gironí. Des de l’associació fan una crida a tots els ciclistes voluntaris perquè s’apuntin al carro i agafin les seves bicicletes i es posin a pedalar amb força. “Cal anar empenyent, demostrar que els catalans volem votar, que la majoria vol ser lliures. La qüestió és no parar”, ha conclòs Sadurní.