El Punt Avui – BARCELONA – REDACCIÓ
L’esborrany de la reforma del Codi de Circulació permet circular a 130 km/h
Les víctimes d’accidents recelen de l’increment de la velocitat
Els ciclistes hauran de dur casc

El nou Reglament General de Circulació que preparen el Ministeri de l’Interior i la direcció general de Trànsit (DGT), i que està previst que estigui enllestit a la primavera, indica canvis significatius en els límits màxims de velocitat, segons l’esborrany del projecte que va veure ahir la llum. “Es tracta d’un primer document de treball que hem enviat al Consell Superior de Trànsit”, van assegurar fonts de la DGT. A partir d’ara, aquest organisme consultiu d’experts té un termini de 10 dies per remetre les consideracions que cregui oportunes.

L’avantprojecte assenyala que, tot i que la velocitat general de l’autopista i l’autovia serà de 120 quilòmetres per hora, en alguns trams s’incrementarà en deu quilòmetres per hora, sempre que es compleixin una sèrie de requisits. A més, el document indica també un descens general de la velocitat a les carreteres convencionals i a les vies urbanes (veure gràfic).

Controvèrsia

La directora de l’Associació per a la Prevenció de Víctimes d’Accidents de Trànsit, Eugenia Domenec, va mostrar ahir el seu rebuig i va assegurar que “un augment de la velocitat provoca una accidentalitat més greu”. Una opinió que comparteix la presidenta de Stop Accidentes, Ana Novella, que va sentenciar que “la velocitat mata”. En canvi, l’Associació Estatal de Víctimes d’Accidents (DIA) va comunicar que, “si la situació i la via ho permeten, no hi ha cap inconvenient a augmentar la velocitat en deu quilòmetres per hora”. L’Associació Europea d’Automobilistes i el Comissariat Europeu de l’Automòbil també donen suport a la mesura.

L’avantprojecte preveu altres modificacions, com ara la prohibició d’utilitzar el detector de radars i que els menors d’edat –d’alçada inferior a 1,35 metres– seguin al seient del davant. Es fixa també l’obligació de dur el cinturó de seguretat, que els menors de quatre anys que utilitzen sistemes de retenció portàtils (els maxi cosi) viatgin en el sentit invers de la marxa. Els ciclistes hauran també de dur el casc a totes les vies, fins i tot a les urbanes. A més, se suprimeix l’exempció mèdica per a conductors de motocicletes i ciclomotors de no portar casc i s’equiparà el límit de velocitat de les autocaravanes a la normativa europea.

El Servei Català de Trànsit serà l’encarregat d’implementar la reforma, ja que Catalunya i el País Basc tenen competències pròpies. A la resta de l’Estat espanyol, se n’ocuparà la DGT.

LES XIFRES

7.606 accidents es van registrar, durant el 2012, a les carreteres catalanes; un 4,9% més que l’any anterior.

LA FRASE

La velocitat mata, i l’Estat espanyol té un dels límits de velocitat més elevats
Ana Novella
PRESIDENTA STOP ACCIDENTES
196 morts va ser el balanç total de persones que van perdre la vida a les carreteres el 2012; un 4% menys que el 2011.