GIRONA – DdG

Un trajecte pel centre de Girona permet veure bastants ciclistes fent comportaments incívics, molts per la vorera

Un passeig curt per la ciutat de Girona permet veure actitud incíviques de persones que van en bicicleta. Els ciclistes sovint al·leguen que anar per la vorera és l’única solució pel temor a les accions dels conductors de vehicles a la calçada. En un trajecte a peu del carrer Santa Clara fins al carrer de la Creu (passant per la plaça de Catalunya, carrer Joan Maragall, Jaume I, carrer Ultònia i carrer Migdia) un dia qualsevol, es van comptar quatre bicicletes que incomplien la normativa.

Per exemple, es pot veure un noi en una bicicleta tot terreny i casc anant per sota de les voltes de la plaça Catalunya tot esquivant vianants. Aquesta actitud és incompatible amb la campanya de l’Ajuntament “Ciclista a la vista!” on hi ha recomanacions per a cotxes, vianants i també per a ciclistes. En un punt de la campanya s’hi pot llegir: “Si has de circular per la vorera, baixa de la bici”.

En un altre punt de la mateixa plaça, un senyor pedala, amb un cistell, pel mig de la carretera en direcció contrària, fins i tot passant a prop d’un autobús. A la cruïlla entre els carrer Migdia i la Creu, un altre ciclista per la vorera. Aturat en un pas de vianants regulat per un semàfor en vermell. La policia està al costat entretinguda amb un motorista. La bicicleta continua per la vorera sense cap advertència municipal. Novament el recomanable és baixar de la bici i anar a peu o circular per la calçada. Una quarta bicicleta que no segueix les recomanacions de la campanya. Un jove pedala per una vorera de l’Eixample en direcció al centre i fa malabarismes per no topar contra un arbre i intentar avançar una família amb un cotxet.

La campanya de l’Ajuntament vol incidir, per exemple, en el fet que els vianants no han de caminar pels carrils bici, que es vigili els nens i els gossos lligats i que es recordi que als parcs i jardins, així com al Barri Vell, la preferència és per als vianants. També es deixa clar que els ciclistes no han de córrer (mai més de 30 km/hora) i han d’anar pels carrils bici. A més, s’apunta que si un ciclista ha d’anar per la vorera, ha de baixar de la bicicleta i que en espais amb preferència per a vianants la velocitat no pot sobrepassar la dels que van a peu.