231015

DdG – GIRONA – PAU ESPARCH 

La plataforma Mou-te en bici instal·larà bicis blanques a les carreteres gironines on els últims mesos han mort ciclistes

Bicicletes blanques al costat d’una carretera. No hi són per casualitat. Hi són per recordar que un ciclista va perdre la vida. És una acció mundial que la plataforma Mou-te en bici vol estendre a la demarcació de Girona. És per això que, aquest cap de setmana, l’entitat instal·larà dues bicicletes blanques per recordar els dos últims ciclistes que han mort a les carreteres gironines. Una de les bicis es posarà a la C-31 al terme de Gualta, on un ciclista va perdre la vida a finals de juny després de ser atropellat per un camioner begut i drogat. L’altra bicicleta blanca s’instal·larà a la cruïlla amb Sant Andreu Salou de la GIV-6741, la carretera entre Caldes de Malavella i Cassà de la Selva, on un altre ciclista va topar amb un cotxe a finals de setembre i l’accident li va causar la mort.
El president de Mou-te en bici, Xavier Corominas, explica que la plataforma ha decidit posar les dues bicicletes blanques per reclamar «el dret de poder circular amb seguretat amb bici». Ara bé, no serà la primera vegada que la plataforma instal·larà una bicicleta blanca a les carreteres gironines, ja que fa uns anys se’n va posar una a la N-141, més coneguda com la «carretera de la Vergonya», a Montfullà. En aquest punt una ciclista hi va perdre la vida l’octubre del 2007, quan creuava la carretera seguint una via verda i va ser atropellada per un vehicle motoritzat. A principis de març d’aquest any, es va estrenar un pas subterrani que permet als ciclistes travessar la N-141 per sota i circular amb seguretat en aquesta via verda.
La plataforma Mou-te en bici voldria no haver d’instal·lar cap altra bicicleta blanca a les carreteres gironines. «Els punts més delicats són aquells on no hi ha infraestructures o alternatives per circular amb bici», destaca Corominas, que afegeix que les carreteres més estretes «són les més perilloses». L’entitat també recorda que els vehicles han de deixar un metre i mig de distància, encara que hagin de trepitjar o sobrepassar una línia contínua, quan avancen als ciclistes. «Els conductors, quan veuen una bici, haurien d’actuar com si es tractés d’un tractor: primer frenar i llavors, si és possible, avançar amb precaució respectant la distància», explica Corominas.
Per això, l’entitat demana que es posin als llocs amb més pas de ciclistes els senyals que avisen que cal deixar un metre i mig de distància per avançar a les bicicletes. Es tracta d’uns senyals que ja s’han instal·lat a algunes vies gironines, com la carretera de Sant Gregori i dels Àngels. Corominas també valora de manera positiva les vies de servei que hi ha, per exemple, a l’A-2 (la N-II desdoblada) entre Fornells de la Selva i Sils. Ara bé, el president de Mou-te en bici considera que encara cal conscienciar als conductors dels vehicles motoritzats.