El Punt Avui
Dani Vilà

L’equip de govern ha començat a instal·lar indicadors que alerten de controls de velocitat i en posarà una dotzena als accessos de la ciutat
De moment els radars seran mòbils, però s’estudia posar-ne algun de fix

L’equip de govern de Girona va començar fa pocs dies una campanya amb l’objectiu que els conductors que accedeixen al terme municipal respectin els límits de velocitat i corrin menys en diversos punts. El govern municipal ha instal·lat aquests últims dies els primers cartells a l’accés nord de la ciutat en què s’alerta de la possibilitat que hi hagi controls de velocitat uns metres més endavant. Els conductors han pogut veure aquests senyals a tocar de la rotonda Vila de Perpinyà en direcció cap a l’hospital Josep Trueta, així com en direcció a Fontajau.

Aquests primers cartells també s’han instal·lat ja a cadascuna de les entrades del pont de Fontajau. El regidor de Mobilitat, Seguretat i Via Pública, Joan Alcalà, avança que la previsió és instal·lar aquest tipus de cartells en una dotzena de punts de la capital gironina: “Bàsicament, s’han tingut en compte els accessos a la ciutat i aquelles vies on ja es fan de manera esporàdica controls de velocitat.”

Posar-ne de fixos

Alcalà explica que de moment està previst que els controls de velocitat es continuïn fent amb els radars mòbils, per bé que admet que “s’està estudiant la possibilitat que en alguns punts concrets de la ciutat es pugui posar més endavant algun radar fix”. Els punts on s’instal·laran els cartells que alertaran de radars són, a banda de l’accés nord i el pont de Fontajau, la carretera de Campdorà, la rambla Xavier Cugat, la carretera de Santa Coloma de Farners i la plaça de Salt, a Mas Xirgu, la carretera de Barcelona i l’entrada a la ciutat des del carrer Emili Grahit.

Alcalà considera que amb la implantació dels cartells avisadors es mostra que “darrere dels controls que faci la policia municipal no hi ha cap voluntat recaptatòria, sinó la voluntat que la gent respecti els límits de velocitat”.

Ni ressalts ni pilones

El responsable de Mobilitat també assenyala que l’opció del govern “és apostar perquè es respecti la velocitat i evitar posar ressalts o pilones que acaben molestant en la conducció”. Per això amb el canvi de govern no s’han instal·lat noves pilones o més esquenes d’ase, però es volen prendre mesures perquè “els ciutadans assumeixin un canvi d’hàbits”. Tot i aquesta campanya, Alcalà assegura que per l’anàlisi que han fet no han detectat que es corri de manera exagerada a la majoria de vies de la capital gironina, per bé que és cert que en alguna entrada o sortida és habitual que els vehicles superin els límits de velocitat marcats i ara s’hi vol posar remei.

LA XIFRA

12 indicadors
per advertir de la possibilitat que hi hagi radars de velocitat s’instal·laran als accessos de Girona.

LA FRASE

Hem d’aconseguir canviar els hàbits i avisem dels controls perquè no hi ha voluntat de recaptar
Joan Alcalà – regidor de seguretat, mobilitat i via pública de Girona

Velocitats de 20 a 50 km/h

Un dels fets que s’han de tenir en compte és que a la ciutat de Girona hi ha una gran variabilitat de límits de velocitat. Malgrat que de manera general es creu que la velocitat màxima als termes municipals és de 50 km/h, en moltes grans vies d’entrada i sortida la velocitat màxima se situa en els 40 km/h. Passa això a l’entrada per Sant Ponç, al pont de Fontajau, a bona part de la carretera de Barcelona o a la sortida de la ciutat cap a Sant Gregori.

Algunes de les grans vies d’entrada o sortida sí que mantenen els 50 km/h com a velocitat màxima. En canvi, en llocs com per exemple Bonastruc de Porta, el sector del Güell i bona part de Sant Narcís i Santa Eugènia el límit de velocitat se situa en 30 km/h. En aquest cas, es va determinar aquesta velocitat pel fet de compartir la calçada amb les bicicletes.

La implantació de les denominades zona 30 va ser obra de l’encara govern tripartit, així com el canvi a 40 km/h en algunes vies, uns canvis que el govern actual preveu mantenir. El Barri Vell és una zona de prioritat per als veïns i per això la velocitat màxima és de 20 km/h.