Autor: BIKING-POINT.

En el cas de que vulguem saber de manera senzilla i fiable dels quilòmetres que fem tan en els nostres desplaçaments diaris, com en les nostres excursions d’oci, i portar un registre del total dels quilòmetres que fem en bicicleta, es molt recomanable muntar un comptaquilòmetres.

Més enllà de la simple curiositat de saber tan els quilòmetres parcials, com totals, també ens servirà per portar un control de la “vida” de certs components, com cadena, cobertes, pastilles de fre, … i juntament amb altres paràmetres a tenir en compte, sabrem si a la hora de substituir-los ens convé o no tornar a muntar els mateixos.

Generalment, els comptaquilòmetres es diferencien entre si per el mètode de transmissió de les dades; inalàmbric o mitjançant cable, i per el nombre de funcions que registren i permeten fer. Alhora de triar-ne un, es recomanable saber quines dades realment ens interessen i/o volem saber, ja que si comprem un amb moltes funcions però no les fem servir o no ens fan falta, realment se’ns complicarà massa la navegació pels menús del aparell ,i segurament també pagarem més diners. Pel que fa al sistema inalàmbric, es recomanable si busquem el menor pes, una estètica més “neta” i més simplicitat en el muntatge del aparell.

A continuació, t’explicarem un cop ja has triat el model que et convé i l’has comprat, com instal·lar-lo tu mateix de la manera més senzilla a casa. La única eina que et farà falta es un tornavís.

Passos a seguir per la instal·lació del comptaquilòmetres:

1º Triar posició aparell: a sobre de la potencia o a sobre del manillar

El primer pas ha de ser triar on vols instal·lar-lo, al manillar o a la potencia, en funció d’això variarà la posició del suport. Hem de fixar-nos bé!

2º Fixar la base del comptaquilòmetres al suport

Una vegada hem seleccionat la posició, unim i fixem el suport i la base del comptaquilòmetres mitjançant els cargols.

comptaqui1

3º Col·locar el conjunto de suport y base del comptaquilómetres a la ubicació escollida

Subjectar-lo mitjançant el sistema que inclogui el comptaquilòmetres. Acostumen a ser brides o gomes a mida, que subjecten a costat i costat del comptaquilómetres i pasen per sota.

4º Fixar sensor a la barra de la forquilla

Mitjançant un sistema de brides o gomes molt similar al que hem fet servir per fixar el comptaquilòmetres a la forquilla, ara fixarem el sensor a la barra de la forquilla.

Es important col·locar-lo en una posició baixa, ja que en aquest punt, la distancia amb els radis, on posarem el imant es menor, i així el sensor detectarà amb més facilitat el camp magnètic creat per l’imant. Ha de quedar paral·lel als radis, però sense arribar a tocar.

comptaqui2

5º Col·locar imant a la roda

Mitjançant un sistema que acostuma a ser d’encaix, col·locarem l’imant a un radi de la roda. El radio escollit a de ser el ser el que quedi a la posició contraria a la válvula de la cámara, ja que així compensarem el peso, i també ha de quedar a la mateixa alçada del imant. El imant ha de estar encarat al sensor, y comprovarem que passi bé, tal i com hem dit, a la mateixa alçada, molt aprop, però sense arribar a tocar.

comptaqui3

6º Configurar comptaquilòmetres

Encendre l’aparell seguint les instruccions del fabricant. Lo principal a la configuració es posar el diàmetre de roda correcte, ja que es necessari calibrar el comptaquilòmetres en funció de si muntem una roda de 26”, 27.5”, 700 o 29”.

7º Comprobar el correcte funcionament

Col·loquem el comptaquilòmetres al seu lloc, es a dir, a sobre del suport, i fem girar la roda davantera per comprovar que el sensor detecta el moviment del imant, i que te un bon funcionament. Apuntar, que es normal si al principi tarda uns 2 o 3 segons en detectar el moviment de la roda.

 

 

Aquest article és una col·laboració de Biking-Point i podeu veure un video a la seva pàgina web