La Plataforma «Mou-te en bici» exercirà una acció popular contra el conductor que circulava sota els efectes de substàncies estupefaents i que va matar a un ciclista belga a Roses el passat mes d’octubre. És la primera vegada que una entitat d’usuaris i usuàries de la bicicleta planteja una iniciativa com aquesta.
També es plantejarà la necessitat de fer canvis legislatius que, a hores d’ara, perjudiquen tant a vianants com a ciclistes en cas d’accidents.
Assistiran a la roda de premsa:
Benjamí Aguilar
President de FEM BICI
Federació d’Entitats de la Mobilitat en Bicicleta a Catalunya
Xavier Corominas
President de «Mou-te en bici» de les comarques gironines
Antoni Sant
Advocat de la Plataforma «Mou-te en bici»
DILLUNS, 5 DE DESEMBRE
2/4 DE 12 DEL MIGDIA
CENTRE CÍVIC DE SANTA EUGÈNIA – CAN NINETES
TELF. DE CONTACTE: 628 448 458
NOTA DE PREMSA
El passat 9 d’octubre de 2016 a Roses (Girona), un ciutadà francès que circulava amb un cotxe Porsche Cayenne de lloguer, encalçava per darrere a un ciclista que anava per la seva dreta a la calçada. A causa de l’atropellament, el ciutadà belga Ronny Hilaire Soenen morí a l’acte.
La policia local de Roses, després d’efectuar diverses proves de control in situ al conductor, va detectar que havia consumit cocaïna; el resultat es va ratificar posteriorment a les proves de laboratori. També es desprèn de les investigacions realitzades per la policia que el vehicle circulava a gairebé el doble de la velocitat permesa (40 km/h) i que podria haver conduit sense la deguda atenció al volant.
Davant d’aquests fets, la Junta Directiva de la Plataforma «Mou-te en bici» ha decidit, prèvia comunicació amb la família del difunt, iniciar un procés per a personar-nos com a acusació particular contra el conductor, a fi i efecte d’esclarir els fets i de fer un seguiment respecte a l’accident i al judici posterior.
Ens trobem davant d’un cas de violència vial mal tipificat i poc castigat per l’actual legislació. Tal com afirmen les Associacions de Víctimes d’Accident de Trànsit: la conducció temerària, negligent i irresponsable constitueix un acte criminal, no un error de conducció.
És necessari, doncs, un canvi legislatiu que tipifiqui clarament aquests actes criminals i els castigui de forma contundent. No podem entendre que aquestes conductes no impliquin que la persona que n’és la causant no passi ni un dia a la presó. Això és necessari, i ho és encara més un procés d’educació vial, començant per incloure-la de manera curricular a les escoles.
Cal també una millora substancial de les infraestructures per circular en bicicleta amb seguretat: carrils bici amples i ben senyalitzats, carrils paral·lels a les carreteres, vorals amples i nets, senyalització adequada, limitació de velocitat,… I no quedar-nos aquí, sinó avançar per assolir els màxims objectius: ciutats amb accidents 0 i velocitat màxima de 30 km/h.
Ha quedat ben palès en aquest fet que és la velocitat la que mata, per tant la seva reducció i control permanent han de ser una prioritat de l’administració.