El Punt Avui – BARCELONA – ARIADNA MATAMOROS

La firma Atbach fabrica productes per a persones amb discapacitat física. El seu invent estel·lar és la bicicleta Batec i el volen exportar

Pau Bach va tenir un accident de trànsit amb 19 anys i va quedar en cadira de rodes. “Després d’una llarga rehabilitació i d’aprendre a valer-me per mi sol vaig pensar: «I ara què?»”, explica, i va veure com el seu nou estat no li permetia fer dues de les coses que li agradaven més: anar amb moto i amb bicicleta. “Vaig buscar bicicletes pensades per a minusvàlids i fins i tot en vaig comprar una a Alemanya, però eren models molt incòmodes i necessitava que algú m’ajudés a pujar-hi”, recorda. Mentre feia la carrera d’informàtica, en els seu temps lliure va començar a fer invents per trobar una resposta a la seva necessitat. “Volia una bici que pogués utilitzar jo sol”, afirma. El jove emprenedor va aconseguir fer un model i la gent que veia l’invent li comentava que estava molt bé. “Persones que anaven amb cadira de rodes com jo em deien que si feia la bici en sèrie me la comprarien, i així va començar tot”, explica. El 2005, juntament amb el seu germà -que havia estudiat enginyeria tècnica mecànica- van muntar Atbach (Ajudes Tècniques Bach), una empresa creada amb l’objectiu de passar dels prototips que tenien fets a mà a produir una bicicleta en sèrie. Van ser tres anys de recerca i desenvolupament, i per finançar aquest procés a Atbach van començar a distribuir productes d’altres marques per a gent amb discapacitat, com rodes lliures davanteres Freewheel, o cadires de rodes per a la platja i el camp Hippocampe. Finalment, el 2008 van presentar el seu model propi de bicicleta a la fira d’ortopèdia de Madrid, el Batec. “Des d’aleshores cada cop ens ha anat millor, fem més producte propi i menys distribució”, comenta Pau.
exportar.
L’èxit de Batec és que és una bicicleta que s’enganxa a la cadira de rodes i la converteix en un tricicle en dos segons sense que faci falta l’ajuda de ningú. “Pots anar a treballar i amb els amics amb bici. És un invent que t’iguala a la resta de la gent”, destaca el seu creador. Atbach ven el model Batec normal i l’elèctric, aquest últim amb més sortida perquè no requereix tant d’esforç. Les bicis es munten a la seu de l’empresa, a Sant Cugat del Vallès, i el 2011 van llançar al mercat una cadira de rodes pròpia, la Batec S1. “Hi ha gent que va amb bastons o amb crosses que no ha pogut anar mai amb bicicleta”, explica el Pau. “Ens demanaven el Batec però no tenien cadira de rodes, i per això se’ns va ocórrer fabricar-ne una que tingués una bona relació qualitat-preu”, hi afegeix. Atbach ven a botigues d’ortopèdia de tot l’Estat espanyol i té quatre comercials -tots amb alguna discapacitat física- que recorren el territori per donar a conèixer el producte. Gràcies a la seva vocació innovadora, Atbach ha obtingut diversos premis i enguany ha estat seleccionada per Momentum Project -iniciativa d’Esade i el BBVA- com un dels 10 projectes emprenedors socials més prometedors del 2012. Momentum Project els ajudarà a internacionalitzar-se i a ampliar la gama de productes a través de la formació, l’assessorament i també de presentar-los a diversos inversors. “Per vendre a fora hem d’adaptar el producte i ja hi estem treballant”, indica el Pau. Ajudes Tècniques Bach dóna feina a vuit persones a la seu de Sant Cugat del Vallès i l’any passat van facturar 500.000 euros.