El Punt Avui – GIRONA – DANI VILÀ

El Consorci de les Vies Verdes crea el segell Bed&bike seguint un model molt estès a Europa
Es vol impulsar el turisme esportiu per afavorir la desestacionalització del sector

El Consorci de les Vies Verdes de Girona va presentar ahir a la Fira de Mostres el distintiu turístic Bed&bike, l’objectiu del qual és promoure el cicloturisme a les comarques gironines. El gerent del consorci, Gerard Darnés, va explicar que es tracta d’“una aposta pionera a l’Estat que segueix un model molt implantat arreu d’Europa”. El distintiu serà un símbol de qualitat per als cicloturistes, i els allotjaments, restaurants i bars que l’obtinguin hauran de tenir en compte les necessitats d’aquests turistes que es desplacen en bicicleta.

Reserves d’una sola nit, lloc segur per guardar les bicicletes, jocs de reparació, zona per rentar i assecar la roba i menjar calent són algunes de les necessitats bàsiques que busca aquest tipus de turista.

Darnés explica que el cicloturisme “és un gran pastís que mou molts milions d’euros” i hi afegeix: “Es considera una mina d’or i ara en podem captar una part, cosa que pot permetre desestacionalitzar el turisme, perquè tardor i primavera són bones èpoques.”

Segell de turisme actiu

L’Ajuntament de Girona va presentar també ahir un segell de qualitat de turisme actiu que impulsa amb tretze empreses voluntàries, un projecte que es fa conjuntament amb la zona de l’Arièja. El consistori també va presentar l’aplicació per a mòbil Girona Rutes.

366 quilòmetres de recorregut tindrà l’anomenada Pirinexus, que permetrà fer un circuit circular.

LES XIFRES

140 quilòmetres de vies verdes tenen avui les comarques gironines, amb rutes com ara la del Carrilet i la del Ferro.
1,6 milions d’inversió suposa el projecte Enllaç amb col·laboració amb la Catalunya del Nord per fer Pirinexus.
14 segells de qualitat en establiments aptes per a cicloturistes existeixen arreu d’Europa.

La ruta Pirinexus, pel mes de març

DANI VILÀ

El Consorci de les Vies Verdes de Girona també treballa per tenir a punt pel març que ve l’anomenada ruta Pirinexus. Es tracta d’una ruta circular que enllaçarà diverses vies verdes gironines amb algunes de la Catalunya del Nord i que permetrà generar un recorregut de més de 350 quilòmetres.

En la Pirinexus s’hi inclouen les vies verdes del Carrilet i del Ferro, ja existents i que permeten anar des de Sant Joan de les Abadesses fins a Sant Feliu de Guíxols, però també s’han creat nous trams a tot l’Empordà. El gerent del Consorci de les Vies Verdes, Gerard Darnés, va explicar que entre Palafrugell i Castelló d’Empúries “s’han aprofitat camins rurals diversos o carreteres secundàries amb poc trànsit”. A la part nord-catalana es crearà un recorregut des de Cotlliure fins a Ceret i Arles de Tec perquè enllaci amb la Ruta del Ferro ja existent en terres gironines.

El projecte europeu Enllaç suposa la col·laboració amb el Consell General dels Pirineus Orientals i amb el Consorci de les Vies Verdes, i té un pressupost d’1,6 milions d’euros, finançats en un 65% per fons europeus. El tram est de la Pirinexus formarà part d’una ruta cicloturística europea que rep el nom d’Eurovelo, que permetrà recórrer 3.780 quilòmetres entre Tarifa i Atenes en bicicleta. Completarà una gran xarxa cicloturista europea amb múltiples rutes per diferents països.