El Punt Avui –  VULPELLAC – IMMA BOSCH

Ven a l’exterior un 25% de la seva producció, principalment a França i Alemanya

Ecobike és una empresa familiar amb seu a Vulpellac que es dedica al disseny, fabricació i distribució de bicicletes elèctriques tant per a adults com per a nens. L’empresa té una facturació de 800.000 euros i preveu créixer fins a un 15% el 2013.

En aquests moments, Ecobike disposa d’un catàleg amb 10 models de bicicletes per a adults i n’acaba de treure al mercat una per a nens i nenes d’entre 10 i 12 anys perquè, segons asseguren els propietaris de l’empresa, Antonio Guerin i Michelle Garth, les empreses de lloguer els ho demanaven. Ecobike té una producció anual de 1.500 bicicletes, un 75% de les quals ven i lloga a l’Estat espanyol. El 25% restant són per a l’exportació principalment a països com ara França i Alemanya, però també a Itàlia, Grècia –on per culpa de la crisi aquest any hi han disminuït les vendes–, Anglaterra, Àustria i Portugal. De cares a l’any vinent preveuen créixer encara més a França i entrar als països escandinaus, “on ja tenim principis d’acords”.

Guerin va descobrir les bicicletes elèctriques a partir d’un viatge que va fer a la Xina, on anava amb la idea de fer inversions immobiliàries. “A la tornada, i considerant les possibilitats que podia tenir aquest transport a l’Estat espanyol, vaig crear juntament amb dos socis més l’empresa Ecobike, a Barcelona”, va explicar. Van començar el 2003 important bicicletes elèctriques de la Xina que fabricaven en aquest país asiàtic però amb les prestacions i característiques que Ecobike sol·licitava.

Per poder ser competitius, el 2007, Guerin i Garth que aleshores ja disposaven del 100% de l’empresa, van decidir disposar de tecnologia pròpia, i així les parts més importants de la bicicleta no havien de dependre de proveïdors externs. “Vam crear el departament d’I+D, i aquesta divisió va arrancar amb un projecte per desenvolupar un sistema de control elèctric que havia de millorar el rendiment del motor i dotar les bicicletes de noves funcionalitats”, van assegurar. El resultat d’aquesta projecte, que va requerir una inversió de 350.000 euros, va ser “un sistema elèctric propi d’Ecobike”. A partir d’aleshores la fabricació de les bicicletes elèctriques es fa a l’Estat.

Dos anys més tard, Ecobike col·labora amb l’empresa Domoblue, especialitzada en la gestió de flotes per a ajuntaments. La col·laboració amb Domoblue permet a Ecobike “ser la marca de bicicletes urbanes elèctriques de lloguer en diverses ciutats de l’Estat com ara Sòria, Segòvia i Guadalajara.

Les bicicletes elèctriques Ecobike tenen una bateria de 15 amperes que es carrega a l’electricitat. Al mànec del manillar hi ha l’accelerador i “el vehicle funciona quan es pedala”. “La velocitat màxima de la bicicleta és de 25 quilòmetres/hora i la potència és de 250 watts.” Totes les Ecobike es poden programar en funció a les necessitats específiques de cada usuari. Ecobike manté una col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya, i això ha permès que l’empresa “participi en diferents projectes tecnològics”, entre els quals hi ha la bicicleta elèctrica que funciona amb energia solar, “la sortida al mercat de la qual depèn de l’abaratiment dels components”.

L’octubre passat, Ecobike es va traslladar a Vulpellac. A Barcelona hi mantenen el servei tècnic.

Facturació 800.000

Treballadors 7

Any de fundació 2003

És una empresa que es dedica a la fabricació de bicicletes elèctriques. Es va crear el 2003 i el 2007 van fabricar a l’Estat espanyol una bicicleta amb tecnologia pròpia.