El Punt Avui – BARCELONA – FRANCESC ESPIGA

Barcelona posa en marxa un servei de lloguer de bicicletes de pedaleig assistit que ja té 4.000 abonats i 319 més en llista d’espera
Els seus usuaris han d’estar inscrits al Bicing i pagar un suplement de 14 euros a l’any
La majoria de les 46 parades són en pàrquings

Durant els mesos de desembre i gener ha estat funcionant en període de proves. Ara, però, ja va de veres. Esperonat per l’èxit que acumula el Bicing convencional, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en funcionament aquesta setmana una oferta complementària del servei, consistent en un parc de 300 noves bicicletes elèctriques de lloguer. La iniciativa, batejada com a Bicing elèctric, ha superat d’entrada totes les expectatives, atès que ja ha aconseguit els 4.000 abonats, que, com a màxim, es volien assolir durant la fase actual d’implantació. És més, a hores d’ara ja hi ha una llista d’espera de 319 persones més, que hauran d’esperar que hi hagi una baixa per poder convertir-se en usuaris de ple dret del servei.

Malgrat aquest èxit inicial, el consistori vol ser prudent. Conscient que es tracta d’un projecte costós –cada bicicleta, per exemple, val 1.200 euros enfront dels 500 de les del Bicing tradicional– i que demana un cert grau de complexitat logística, el desplegament serà progressiu i pausat. D’aquesta manera, i fins al 2017, el Bicing elèctric no experimentarà cap creixement en espera de comprovar si es consolida o no. En termes pràctics això vol dir que, fins aleshores, no s’ampliarà la flota de velocípedes –300– i estacions –46–, ni tampoc el volum d’usuaris. “Volem anar a poc a poc, perquè si ho féssim massivament això no funcionaria i tindríem molts problemes”, declarava ahir l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, durant la presentació pública del servei.

Més estilitzada i pesant

La bicicleta, indubtablement l’element més iconogràfic d’aquest nou Bicing, té un disseny molt més estilitzat que la que ara serà la seva germana gran de marca, que, per dir-ho suaument, és una mena de cuirassat a pedals. La nova, no. Diferents empreses catalanes –des d’Ecobike fins a Neodi, AFT, Mundilec, Cicontrol, Zedis o Noval– han treballat en el croquis, fabricació o acoblament del model. És d’alumini blanc, amb la imatge corporativa del servei incrustada al parafang, amb roda gran i sistema antipunxada, seient amb suspensió, pesa 23 quilos –3 més que la mecànica– i té dues marxes que s’accionen des del puny esquerre del manillar. Per als qui no estiguin avesats en la matèria, no s’ha de caure en l’error de creure que és un vehicle propulsat per corrent elèctric. No. Perquè avanci cal pedalar, tot i que, en tractar-se d’un mitjà assistit, aquest exercici és molt més suau, compassat, i còmode. En els trams de pujada és quan aquesta modalitat del Bicing aprofita millor les seves potencialitats. De fet, disposa d’un accelerador muntat al puny dret del manillar que, en una arrencada en fred davant d’un pendent, multiplica la potència de sortida del velocípede fins a arribar als 6 km/h. És a dir, l’esforç enfront de qualsevol desnivell és gairebé irrisori. Aquesta característica, justament, és un dels principals actius del servei, que va adreçat singularment a aquells usuaris de Barcelona que viuen en barris escarpats, fan recorreguts llargs o els agrada anar amb bicicleta sense fatigar-se o suar més del que dicta el sentit comú.

Les primeres proves han corroborat que, donades les característiques motrius de la bicicleta, el seu ús és més intensiu. Així, a tall d’exemple, un abonat del Bicing fa una mitjana per trajecte d’1,9 quilòmetres en uns 13 minuts. En el cas de l’elèctric, són 2,7 i 20 minuts. Cada vehicle té una autonomia de 40 quilòmetres, i la seva recàrrega es fa mentre està estacionat a les estacions. N’hi ha 46 a tot Barcelona, de les quals la gran majoria –41– són en aparcaments tancats. Es justifica per raons de manteniment i, sobretot, de seguretat, ja que el Bicing continua tenint molts, massa, robatoris i actes vandàlics. “Cal anar amb cura perquè aquestes bicicletes tenen un cost elevat”, reflexionava ahir Trias al respecte.

Per inscriure’s a la llista d’espera del nou servei, prèviament cal ser abonat del Bicing. A banda, però, cal satisfer un extra de 14 euros a l’any i, a diferència del convencional, la primera mitja hora de trajecte ja és de pagament. 0,45 cèntims, per ser exactes. Una suma que s’incrementa fins als 0,80 cèntims en les següents.

Dimensió apropiada

Actualment, el Bicing té prop de 90.000 usuaris, una xifra que es contraposa amb els més de 110.000 que tenia tot just el 2013. Fonts de l’Ajuntament de Barcelona han tret importància a aquest descens, que atribueixen a un factor bàsicament estacional. Al marge de la crisi, durant els mesos d’hivern hi ha més baixes i, per contra, l’arribada de la primavera acostuma a anar acompanyada d’un repunt a l’alça del nombre d’abonats. En aquest sentit, el debat sobre el finançament del servei, que genera un dèficit anual de 12,5 milions al consistori, està aparcat. Hi ha eleccions a la cantonada i, a més, caldrà veure si el Bicing s’acaba integrant, com s’havia dit, al nou sistema tarifari que s’implantarà al transport públic metropolità a través de la T-Mobilitat.

LES FRASES

Ja fa anys que Barcelona va fer una aposta pel Bicing, que ha acabat sent un èxit. És una mitjà idoni per a la ciutat
Les reformes que estem fent al Paral·lel, amb carrils segregats per a la bicicleta, són un exemple de nivell d’excel·lència
Aquest nou servei es complementa amb el Bicing convencional i amb la resta del transport públic
Xavier Trias
ALCALDE DE BARCELONA

El PP en critica el cost (5,1 milions) i l’adjudicació

La del Bicing, i més exactament el seu cost per a l’erari públic, és una d’aquelles qüestions que generen queixes i polèmiques polítiques cícliques a l’Ajuntament de Barcelona. Ahir va ser el grup del PP el que, poc després de la presentació del nou servei, va fer públic el seu malestar. A través d’un comunicat, el regidor de la formació Óscar Ramírez va criticar la factura de 5,1 milions d’euros que suposarà la implantació de la nova flota de velocípedes elèctrics, quan únicament es preveuen uns ingressos de 650.000 euros per la via tarifària. “Es frívol que el consistori es gasti 427 euros per bicicleta elèctrica al mes, durant els 28 mesos que queden de concessió, i tenint en compte que cada any es preveuen obtenir 650.000 euros dels abonats”, va exposar Ramírez, que també va censurar el procediment administratiu seguit. Al seu parer no té cap sentit que un servei d’aquesta envergadura s’hagi concedit a l’empresa adjudicatària del Bicing, Clear Channel, a través d’un contracte addicional a la concessió original acordada el 2007. Arribats a aquest punt, el PP ja ha demanat que, quan expiri la relació contractual amb Clear Channel, es faci un nou concurs.

L’acord de patrocini assolit l’any passat amb Vodafone, i que aporta 4 milions en tres anys, ha estat una altra decisió vinculada al Bicing que ha generat malestar polític.