El Punt Avui – MADRID – ACN

La normativa obliga els menors de 18 anys que vagin en bicicleta a utilitzar casc tan en ciutat com en carretera
Prohibeix l’ús de detectors de radar perquè considera que el seu ús persegueix incomplir els límits de velocitat.

El Consell de Ministres ha donat llum verda a l’avantprojecte de la Llei de Seguretat Vial, que augmenta la multa per conduir begut o sota els efectes de les drogues dels 500 euros en què estava fixada fins ara fins als 1.000 euros. La Llei manté igual les taxes màximes d’alcohol ingerit permeses i els punts del carnet de conduir que es perden quan la prova d’alcoholèmia surt positiva. Una de les novetats és l’obligatorietat de l’ús del casc per als menors que circulen en bicicleta, tan en ciutat com en vies interurbanes. També fixa la saliva com a mostra per fer els controls de drogues i prohibeix l’ús de detectors de radar perquè considera que el seu ús persegueix incomplir els límits de velocitat.

El govern espanyol argumenta que la norma busca adaptar la Llei no només a les necessitats dels conductors, sinó també als canvis als vehicles i les vies. La multa de 1.000 euros és tan per als conductors que condueixin beguts o drogats com per als que es neguin a fer les proves de detecció.

Control de drogues

La llei apunta directament a la regulació per la presència de drogues a la conducció. Ho fa fruit de l’increment de casos detectats en els últims anys. Per aquest motiu modifica el text actual i diferencia de manera clara entre la sanció administrativa –que castiga la mera presència de drogues a l’organisme del conductor– amb la penal –que tipifica la influència de les drogues a la conducció. En aquest marc, estableix que la detecció de drogues es farà a través d’una mostra de la saliva.

Augmenta la multa, però no es rebaixen els límits

Malgrat l’augment de les multes, el govern espanyol no ha variat la quantitat màxima d’alcohol que es considera apte per a la conducció, que és de 0,25 mil·ligrams d’alcohol per litre d’aire expirat o 0,5 gr/l en sang, i 0,15 mil·ligrams d’alcohol en aire expirat i 0,3 gr/litre de sang en cas de conductors novells, els que transporten mercaderies o els que condueixen vehicles especials. Tampoc varien els punts que es perden en cas de donar positiu a la prova, 4 si se superen els 0,25 mil·ligrams en aire expirat i 6 en el cas de superar els 0,5 mil·ligrams.

Detectors de radar

La Llei també prohibeix els detectors de radar. El govern espanyol entén que s’utilitzen per incomplir els límits de velocitat. A més, els conductors que en tinguin al cotxe perdran punts del carnet de conduir.

Casc obligatori per als menors en bicicleta

Una de les novetats de la Llei és que introdueix l’obligatorietat de l’ús del casc per a menors en vies urbanes i interurbanes. Aquest ha estat un dels punts més polèmics de la llei per l’oposició dels fabricants de casc i dels col·lectius de ciclistes a la pretensió inicial del govern espanyol de generalitzar aquesta obligació. Els menors hauran de portar casc en totes les vies. Es manté l’obligatorietat per als majors que circulin per vies interurbanes.

Seguretat infantil

La llei també estableix la possibilitat de prohibir als menors l’ocupació dels seients de davant o del darrere en funció de la seva mida. Aquesta mesura es concretarà al Reglament General de Circulació.