El Punt Avui – BARCELONA – ARIADNA MATAMOROS
El nombre d’usuaris que van en bicicleta a Catalunya s’ha doblat en els últims sis anys. El sector a l’entorn d’aquest vehicle nota menys la recessió, amb creixements d’un 10%
Anar en bici és sostenible, però també és barat i al seu voltant fa moure un negoci que està esquivant la crisi millor que altres sectors. La bici com a esport i oci cada cop agrada a més gent, però a més, també augmenten els usuaris que utilitzen aquests vehicle com a mitjà de transport habitual. A Catalunya 500.000 persones van en bicicleta cada dia o gairebé cada dia, el doble que fa sis anys, i 2,8 milions en són usuaris amb alguna freqüència, segons dades del Baròmetre de la Bicicleta a Catalunya del 2012. Són unes dades optimistes que corroboren els diversos actors del sector, que la setmana passada es van reunir a Sant Cugat del Vallès en el IV Congrés de la Bicicleta per compartir sensacions i tendències entorn del vehicle de dues rodes. Un dels principals clams del sector -encara molt atomitzat i poc coordinat- és la manca de dades. Els experts en el camp manegen algunes xifres, però totes són càlculs aproximats a través de percepcions. “Hi ha un seguit d’indicis que fan pensar que el sector va bé, però es tracta d’unfeeling col·lectiu”, explica Jordi Maré, director de CMD-Correo del Mercado Deportivo, una de les poques empreses que han fet un estudi sobre el negoci de la bici a través d’entrevistes amb detallistes de tot l’Estat espanyol. Segons CMD, el 80% de les botigues de bicis de l’Estat espanyol facturen menys de 300.000 euros, i només un 2,8% en factura més d’un milió. Però, quantes bicis es venen i fabriquen? Quant factura el sector? La resposta és un buit absolut, però hi ha algunes pistes. “A l’Estat es venen cap a 650.000 bicicletes cada any”, explica el responsable de la filial espanyola de Trek Bicycle, Gonzalo Garcia de Salazar. Si tenim en compte que el preu mitjà d’una bicicleta és d’uns 300 euros, només amb la venda de bicis el sector facturaria uns 195 milions d’euros. Però Salazar creu que és molt més. “Ens movem entorn dels 1.000 milions d’euros de facturació”, afirma. Tant botiguers com proveïdors coincideixen a afirmar que el sector va bé, i que les vendes o es mantenen o creixen una mitjana del 10%. Creu Agustina és propietari de la botiga barcelonina Cicloturisme, que en els últims dos anys ha crescut a un ritme del 20%. És un creixement semblant al que ha tingut Biciescapa, de Sabadell, que l’any passat va facturar un 15% més que el 2010. “Creixem perquè ens anem professionalitzant”, diu el propietari, Ramon Escapa, que fa sis mesos es va traslladar a un local més gran que disposa d’un bar i d’instal·lacions amb dutxes i vestidors per als ciclistes. “Només que el negoci es quedi com està ja és un triomf, un mèrit i un miracle”, afirma Íñigo Isasa, president de l’Associació de Marques i Bicicletes d’Espanya (AMBE) i director de recursos humans a l’Estat de la marca Specialized, que creix a un ritme del 10% cada any.
A Catalunya hi ha cap a “600 botigues de bicicletes”, segons les estimacions de Creu Agustina, que també és el president del Gremi de Comerciants de Bicicletes. Agustina considera que el de la bici aguanta millor la crisi que altres sectors, s’obren noves botigues, però també en tanques moltes. “Molta gent que obre prové d’altres sectors i no en són professionals. Molts al cap d’un any abaixen persiana”, assegura. Un altre efecte de l’actual conjuntura és que els marges baixen. “La gent opta per gammes més baixes”, comentava durant el IV Congrés la vicepresidenta de la plataforma empresarial de la bici, Sol Otero. Se’n venen més unitats, però el valor és menor.
I el futur del sector? Per detectar oportunitats cal mirar a Europa, on l’ús de la bici està molt més estès, i l’oci de dues rodes crea grans beneficis. Des del punt de vista de les ciutats, la bici ha de guanyar espai al cotxe, i això es tradueix en més carrils bici i la creació d’infraestructures per tenir una xarxa viària sostenible.
Una altra oportunitat de negoci és la bici elèctrica, que actualment representa només el 2% de les vendes però que en altres països és un mercat que està creixent. I el repte més important per enfortir el sector, segons tots els experts consultats, és regular-lo, ja que hi ha una manca de plans estratègics i normatives en aquest sentit (obligatorietat de fer una assegurança, portar casc o matricular les bicis, entre d’altres).
Cicloturisme i la incògnita del seu retorn econòmic
Les administracions catalanes potser invertirien més en infraestructures per afavorir el cicloturisme si sabessin l’impacte econòmic que genera en el territori. Això és el que ha fet a l’Estat francès l’empresa Inddigo Altermodal per demostrar que aquesta activitat és un negoci rendible. I molt. El turisme en bici a la seva zona del canal del Migdia té un impacte econòmic de 16 milions d’euros, i a la del Loira, de 15 milions. Catalunya té un clima idoni per promoure el cicloturisme i és important prendre nota d’altres països on, com en el cas d’Alemanya, el 30% dels beneficis que dóna la bici provenen d’aquesta activitat, segons dades el Gremi de Comerciants de Bicicletes de Catalunya.