El Punt Avui – TERESA MÁRQUEZ – TORDERA
Tourdera proposa un itinerari a peu o en bicicleta a punt de ser estrenat que també incorpora la riera d’Arbúcies
Hi participen una quinzena de municipis de tres comarques diferents, inclòs el Maresme
L’han batejat amb el nom de Tourdera i és a punt de fer-se realitat després d’anys de treball intens liderat pel Consell Comarcal de la Selva. El riu Tordera serà l’eix vertebrador de la nova via verda que ha d’unir, a peu o en bicicleta, el mar i la muntanya, el Montseny amb la Mediterrània travessant tres comarques: el Maresme, la Selva i el Vallès Oriental. El projecte fa prop de sis anys que es gesta als despatxos i pocs mesos que pren forma al territori on, a finals d’aquest mes està previst que s’inauguri el primer tram. Serà al municipi de Montseny, precisament on neix el riu. Un passeig des del nucli del poble del Vallès Oriental fins al naixement de la Tordera, a la Font Bona, al coll de Sant Marçal. El responsable del projecte, el tècnic del Consell Comarcal de la Selva, Marc Corominas, explica que la iniciativa s’ha dilatat en el temps perquè, entre d’altres aspectes, relliga la participació econòmica d’una quinzena de municipis “que comparteixen un espai natural de gran potencial com és el riu”. “La Tourdera s’anirà materialitzant per trams, aprofitant majoritàriament camins existents, però també creant-ne de nous, amb una senyalització pròpia i amb un recorregut d’uns cent quilòmetres”, apunta. Al traçat del riu Tordera se li afegeix el de la riera d’Arbúcies, que permet ampliar el circuit inicial amb un segon recorregut. Corominas destaca l’atractiu del projecte que s’emmiralla en altres experiències europees de ciutats de ribera que han sabut veure la potencialitat de viure al costat d’un riu, com és el cas del Danubi o el Roine. “A l’atractiu natural i paisatgístic evident com a oferta turística s’hi suma l’incentiu de desenvolupament de noves activitats econòmiques al voltant de la ruta o d’ampliar les ja existents”, precisa Corominas, que afegeix com a darrers objectius del projecte la cohesió territorial i la millora mediambiental.
Nivells de dificultat
La part baixa del recorregut, la de la desembocadura, està pensada perquè sigui feta per un públic més familiar i no comporta una excessiva dificultat. Aquesta, tal com reconeix Coromines, es trobarà en els trams superiors, a mesura que el traçat del riu s’enfila cap a Sant Esteve de Palautordera. En el cas del Maresme, Tordera ha estat la població que s’ha involucrat en la via verda des del primer moment. De fet, el municipi ja va iniciar fa anys una proposta de passeig fluvial pensat per fer a peu o en bicicleta. “Aquest traçat serà el que s’incorporarà a la futura Tourdera, però encara queden alguns trams per resoldre”, precisa el tècnic del Consell Comarcal.
Altres municipis de la zona, com és el cas de Malgrat de Mar, ja han mostrat el seu interès per poder entrar dins la proposta a tots els efectes. Xavier Coromines es mostra optimista i apunta el 2018 com a data límit per tenir enllestida la ruta verda.
LA FRASE
DE LA SELVA