El Punt Avui – GIRONA – DANI VILÀ

El pla de mobilitat estableix la voluntat de passar dels 18,6 quilòmetres actuals a 63 amb vista a l’any 2018

La zona del riu Güell és el punt per on circulen més bicicletes, unes 1.200 cada dia

El pla de mobilitat de Girona preveu augmentar la xarxa de carrils bici de la ciutat amb 44 quilòmetres nous d’aquí a l’any 2018. Aquesta és la previsió que estableix per als pròxims anys el document marc en matèria de mobilitat de la capital de la demarcació, una planificació que suposaria passar dels 18,6 quilòmetres de carril bici actuals fins als 63 quilòmetres en total.

El regidor de Mobilitat, Joan Alcalà, assenyala que els primers d’aquests carrils bici que seran una realitat són els que van explicar des de la primera Taula de Mobilitat, com ara “un carril bici bidireccional al pont del Ter, per unir la zona de Ramon Folch fins a l’hospital Trueta”. Dins d’aquest mandat, Alcalà també considera que s’executarà “un carril bici segregat des de la plaça Catalunya passant per la Gran Via fins a Correus”. L’estudi revela que els principals carrils bici són els que formen el passeig d’Olot i Emili Grahit, d’est a oest de la ciutat, i els eixos de Fontajau, Tarradellas, Güell i plaça Catalunya en sentit nord i sud.

Una enquesta entre els usuaris de la bicicleta feta dins del pla de mobilitat posa en relleu la perillositat i la poca seguretat que tenen quan circulen per carrers sense carrils bici segregats de la resta del trànsit. Per això, Alcalà considera que és important apostar per una xarxa de carrils bici que faciliti l’ús d’aquest mitjà de transport per la ciutat.

Gran ús de la bici

Una altra de les dades interessants que s’extreuen del pla de mobilitat és el gran ús de la bici que es fa a la ciutat de Girona, com demostra que els encarregats de l’estudi van haver de variar els paràmetres en comprovar que l’ús de la bici estava per sobre d’altres ciutats similars. En xifres, els punts amb més pas de bicicletes de Girona se situen al carrer Güell i l’enllaç des de Santa Eugènia i fins a la ronda Ferran Puig, on s’ha calculat que passen cada dia unes 1.200 bicicletes. L’altre eix important és el que formen el passeig d’Olot i Emili Grahit, on la densitat oscil·la entre les 700 i les 1.000 bicicletes diàries. L’estudi va fer un càlcul a llarg termini en 96 punts de la ciutat i va donar com a resultat 22.000 bicicletes en 113 hores de comptatge.

LA FRASE

Cal avançar amb els carrils segregats de la resta del trànsit, ja que aporten més seguretat i fan pujar l’ús de la bici
Joan Alcalà
REGIDOR DE MOBILITAT DE GIRONA

Noves estacions a la plaça del Barco i a Can Ninetes

Una usuària de la Girocleta deixant una bici Foto: J.SABATER.

L’equip de govern ja té previst ampliar la xarxa d’estacions de Girocleta aquest any amb nous punts de recollida i destí a la plaça del Barco i al centre cívic de Can Ninetes, amb connexió amb carril bici.

Sis de cada deu fan servir la bici diàriament

Un 64% dels enquestats pel pla de mobilitat van dir que fan un ús diari de la bici per als desplaçament urbans. Un 20% més l’usen dos o tres cops per setmana. La feina i els estudis, els principals motius de l’ús.

Un 19% l’agafa per les dificultats per aparcar

Gairebé dos de cada deu usuaris de la bicicleta admeten que usen aquest mitjà de transport per la dificultat de trobar aparcament per al cotxe. Un 23% ho fan per salut i un 17%, per comoditat.

La Girocleta té uns 1.500 usuaris i fan 600 viatges

El servei públic de Girocleta tenia l’any passat 1.512 usuaris abonats, una quantitat que ha baixat respecte als 1.674 usuaris de l’any anterior. Les 120 bicis fan de mitjana 600 viatges al dia en total.


Girona. Fotos de ciu