El Punt Avui
barcelona – Francesc Muñoz

Brost Bikes crea una bicicleta elèctrica que vol competir per disseny i preu ajustat

Pedalada rere pedalada, la bici està reivindicant un paper cada cop més important en la mobilitat urbana un cop superada alguna resistència inicial i malgrat que no sempre és fàcil la convivència amb la resta de vehicles o amb els vianants. Sens dubte, l’extensió dels carrils especialitzats i la implantació dels serveis populars de lloguer de bicicletes com ara el Bicing a Barcelona o la Girocleta a Girona han contribuït a l’èxit d’un mitjà de transport més sostenible, ecològic i més pràctic per moure’s per la ciutat.

I com que cada cop són més els ciutadans que es desplacen pedalant (el 47% dels viatges a Barcelona es fan a peu o en bici), apareixen propostes que obren noves etapes en la consolidació d’aquest mitjà. Primer van ser les bicicletes plegables, que solucionaven els problemes d’espai, i ara arriben les elèctriques, que amenacen de marcar un abans i un després.

A Brost Bikes estan convençuts que, amb la incorporació d’un petit motor i una bateria, moltes persones que encara s’hi resistien se sumaran a la bici urbana. “Al final del dia totes les bicis del Bicing estan a la part baixa de la ciutat, perquè la gent renuncia a pedalar en direcció a muntanya, pel pendent”, explica Andreu Bru, un dels tres socis de la firma Brost Bikes, que ha irromput en el mercat amb una bicicleta plegable i elèctrica que vol competir en disseny i preu. “Vam veure que l’oferta era escassa i molt polaritzada: les més barates són poc atractives i les que incideixen en el disseny i la qualitat tenen un preu disparat”, apunta Josep Tugues, un altre dels socis.

Ara comparteixen un projecte empresarial, però ni Andreu Bru ni Josep Tugues es coneixien prèviament fins que un amic comú, Àlex Rostoll, a qui se li va ocórrer la idea del negoci, els va engrescar. Tots tres són aficionats a l’esport, les activitats de natura i la bicicleta, i ràpidament les ganes de treballar en favor d’una mobilitat sostenible a la ciutat els va fer posar en marxa.

Un contacte a Xangai va facilitar les coses, perquè els va fer de pont amb fabricants de bicicletes xinesos fins que van trobar el que els oferia més garanties. A partir d’aquest moment van treballar durant sis mesos en el disseny de la bici que havien somniat. El novembre passat van donar el vistiplau al prototip definitiu i a l’inici de la fabricació d’una primera remesa que va arribar a Barcelona aquest gener.

Amb la primera Brost a les mans, el repte des d’aleshores ha estat la comercialització, però aquí les coses també els estan venint de cara. D’entrada, han optat pel canal especialitzat en bicicletes elèctriques que poden oferir servei tècnic i postvenda, ja que ells no en tenen de moment. Entre aquests comerços, s’han guanyat la complicitat de la botiga de bicis elèctriques Ecitym de Barcelona, on també estan podent copsar quines són les reaccions dels primers compradors. Fora del circuit especialitzat, la Brost també es podrà adquirir pròximament a Vinçon, que esperen que sigui un aparador per a la marca.

Amb el magatzem central a Ponts (Noguera), han aconseguir una certa presència en punts de venda a diverses ciutats catalanes i de la resta de l’Estat. “Hem enviat algunes unitats a Madrid, Granada, Vigo i Burgos”, explica Rostoll. I a través d’internet (brostbikes.com) es pot sol·licitar hora per provar-la i adquirir-la.

El preu de la bicicleta és de 895 euros, pesa uns 20 quilos i té una autonomia de 35 a 45 quilòmetres. El motor, amb una potència de 25 hm/h, que és el màxim legal permès per a aquest tipus de vehicle, funciona com un assistent al pedaleig i, per tant, s’activa automàticament quan es pedala i deixa d’actuar quan el ciclista atura els peus. El mecanisme elèctric es pot apagar i llavors s’hi pot circular com si fos una bicicleta normal. Brost Bikes ha arribat a un acord amb Lapoliza.com per oferir una assegurança de robatori.

La il·lusió dels promotors és poder fabricar la Brost a Catalunya.