Contracorrent

Butlleti de la CUP-CRIDA PER GIRONA

Primavera-Estiu 2018 N.30

Karina Rodon

Membre de la plataforma Mou-te en Bici

@moutenbici

Ens podries presentar Mou-te en Bici?

Va sorgir el 1996 d’un grup d’amics que volien promoure la bicicleta a la ciutat i presentar-la com el que és: un magnífic mitjà de transport. Cal pensar que Girona és una ciutat molt pedalable durant tot l’any. Ara portem vint-i-dos anys de lluita i reivindicació i si mireu els butlletins de l’entitat, veureu que les demandes que es feien llavors són molt similars a les d’ara. Hem avançat en coses però d’una manera molt i molt lenta.

Com defenseu que l’ús de la bicicleta és un pas endavant per la ciutat?

Com més bicicletes i menys cotxes hi hagi, més recuperarem els carrers pels veïns i veïnes. L’espai públic es recuperarà per a tots i totes i disminuirà la perillositat associada als cotxes. A més a més, si prens el costum de moure’t en bicicleta, et sents molt millor i gaudeixes molt més de la ciutat on vius.

Com més bicicletes, més recuperarem els carrers per a tots

Quines son les principals demandes que feu?

Les que veiem cada dia els ciclistes: que hi hagi respecte en la circulació per nosaltres, que la bicicleta tingui espai per circular, que hi hagi campanyes de promoció de la bicicleta perquè la gent vagi deixant el cotxe, que no deixa de ser una bombolla de comoditat, i aposti per la bicicleta que seria un gran canvi per reduir la contaminació i també els sorolls de la ciutat.

Quines reclamacions feu a l’actual equip de Govern?

Estan fent força carrils bici en aquest mandat i aquest aspecte, malgrat sigui insuficient, s’ha de valorar positivament. Ara bé, hi ha una manca de diàleg entre el Govern i els usuaris de bicicletes, com ara nosaltres, perquè sabem què és pedalar cada dia a Girona i podem aportar el nostre coneixement. Però això no passa i llavors els projectes, com el del carril bici de sota les vies, neix amb moltes mancances. El que cal tenir clar és que es poden incrementar els carrils bici de forma més diligent que l’actual perquè n’hi ha de molts tipus, alguns de barats i sense gaire costos per l’Ajuntament. Finalment, el que demanem és posar fi als “punts negres” que existeixen a la ciutat on la sinistralitat pels ciclistes és constant.

El govern diu que la bicicleta és una de les seves grans apostes estratègiques. Què en penses?

[Riu] No ho veiem així. Ara mateix manca comunicació amb la gent que vivim i pedalem aquí cada dia. Manquen propostes i voluntat política per fer una aposta clara per la progressiva restricció de vehicles de motor. Ni tan sols hem aconseguit que el carrer Santa Clara pugui ser ciclable en dos sentits per evitar haver d’anar per la Gran Via. O com és, per exemple, que a la carretera Barcelona anar en bici continuï sent un esport de risc? L’Ajuntament fa grans titulars que no s’adeqüen a la realitat.

Finalment, què en penseu de les multes i la polèmica al seu voltant?

En primer lloc, com que hi ha hagut canvis en les regidories, tots els acords presos amb nosaltres respecte les multes van saltar pels aires.
En segon lloc, hi ha conductes com parlar pel mòbil o anar amb auriculars que són lògicament sancionables, però la circulació en si s’hauria de ser més laxa i basar-se en la perillositat que pot causar o no el ciclista.
l en tercer lloc, la campanya només fa que tothom tingui més por a agafar la bici. l més quan no s’estan fent els cursos acordats de formació en conducció de bicicleta per ciutat. Uns cursos que podrien ser substitutius de la primera multa.