Girona. Taller de la

El Punt Avui – GIRONA – DANI VILÀ

L’equip de govern redacta el plec de condicions per fer el concurs, que reduirà el dèficit de 135.000 euros l’any
El servei té 1.421 usuaris i la municipalització n’ha millorat el funcionament

L’equip de govern de Girona ha iniciat els tràmits perquè les bicicletes de la Girocleta incorporin publicitat al llarg d’aquest any. La previsió és que en aquest primer trimestre es faci el plec de condicions perquè les bicicletes incorporin publicitat i reduir, així, el dèficit que suposa el servei. En el pressupost municipal es destina una partida de 195.000 euros i els més de 1.400 abonats al servei n’hi aporten uns 40.000.

El regidor de Mobilitat, Joan Alcalà, explica: “Hauria posat la publicitat de seguida, però hem volgut esperar a millorar el servei i ara és el moment per obrir-nos a la possibilitat d’incorporar publicitat.” És conscient que el dèficit no se suprimirà, però el regidor subratlla “els beneficis mediambientals i la reducció del volum de vehicles que suposa la Girocleta”. L’equip de govern no s’ha fixat encara quina quantitat de diners podrà recaptar amb la publicitat que s’incorpori a les bicicletes. De fet, els tècnics encara ho estan estudiant i la publicitat s’acabarà instal·lant a la zona de la cistella o al parafang de darrere de cadascuna de les bicis.

Alcalà fa una bona valoració del que ha suposat la municipalització del servei, que es va efectuar el mes de setembre. En aquest període, els tècnics municipals han incidit en la millora del funcionament dels enclavatges de les estacions on es deixen les bicis i una millora del manteniment de cada bicicleta. Així, si a l’estiu un terç dels pàrquings estaven fora de servei, ara els responsables asseguren que en funcionen un 95% del total i que si a l’estiu en algunes estacions la meitat no funcionaven, ara el percentatge més baix de funcionament és del 89%.

Un mecànic, sempre

Des de la municipalització de la Girocleta, el govern de Girona ha apostat perquè hi hagi un mecànic permanent per garantir-ne el bon manteniment. Un local al Pont Major permet tenir al dia les bicis. En els primers mesos, el mecànic va tenir un reforç, ja que l’estat de manteniment era força deficitari. Ara s’han canviat elements de la bici per millorar-ne el confort i el manteniment que s’ofereix als abonats.

“Servei consolidat”

Alcalà es mostra satisfet pel fet que la Girocleta “ja sigui un sistema consolidat i amb usuaris, quan en altres municipis aquest servei s’ha tancat”. Les últimes dades municipals situen el nombre d’abonats reals en els 1.421. El nombre de viatges diaris de Girocleta es manté entre els 600 i els 800, i també es fa un bon balanç de l’ús de les noves estacions de la plaça del Barco i de Can Ninetes, on s’efectuen el 4% i el 3% dels viatges globals. Per Alcalà, aquest fet palesa que “el creixement que s’ha fet és correcte” i considera que “està promovent també l’ús de les bicicletes privades, tal com demostra el fet que molts aparcaments estan plens”. Actualment, el servei de Girocleta el gestionen quatre persones de manera directa, dues que fan el trasllat de bicis, un mecànic i un coordinador, que per Alcalà són les claus del bon servei.

LA XIFRA

250 euros és el cost mitjà de les bicis de la Girocleta ara que s’han renovat elements per millorar el servei.

S’estan reparant cent bicis perquè tornin al servei

Les ‘girocletes’ al taller al barri de Pont Major Foto: D.V.

El mecànic està reparant i millorant prop de 100 bicicletes. Ara n’hi ha unes 150, ja que el mes d’octubre es van incorporar un centenar de bicis noves al servei de Girocleta.

Molts canvis en els elements per millorar les bicis

La municipalització ha permès millorar peces com ara el cavallet, els frens, els radis, l’enllumenat, el sistema per regular l’altura del seient i el suport de la cistella. Cada bici té un cost d’uns 250 euros.

Frens bloquejats i falta de greix, problemes habituals

En Gerard és el mecànic de la Girocleta i assegura que abans “es feia poc manteniment”. Assenyala que els problemes més greus eren que “els frens estaven bloquejats o que faltava greix”.

Sis denúncies per vandalisme en mig any

En els últims sis mesos, s’han presentat sis denúncies als Mossos per vandalisme contra el servei de la Girocleta. En tres casos s’han identificat els autors dels danys,
que eren menors.

Plaça Catalunya, l’estació amb més usuaris

L’estació de plaça Catalunya concentra el 15% dels viatges, seguida de la biblioteca Ernest Lluch, amb un 11%, i Miquel de Palol i Renfe, amb un 10%. Es calcula que cada bici fa quatre viatges diaris.