Mou-te en bici s’adhereix a les iniciatives de Fridays for future Girona

Entrem a la setmana de la vaga mundial pel clima del 15 de Març, a Girona no ens volem quedar enrere i per això també farem una gran manifestació!

La manifestació començarà el 15 de Març a les 18h a la Plaça del Vi i farem una marxa pel clima per Girona fins arribar a davant de la Generalitat on es faran diversos parlaments.

Marxa amb bicicleta que durem a terme el Dijous 14 de març de 13:30 a 14:30 i que sortirà del Pont de Pedra.

El canvi climàtic és una conjuntura transversal que ens afecta a totes.

Hem de sortir al carrer a carrer i exigir mesures de mitigació urgents, reals i justes.

El nostre futur està en joc!

Què és Fridays for Future Girona

Durant més de 25 anys una nombrosa quantitat d’experts i organitzacions han realitzat conferències sobre el clima davant l’Organització de les Nacions Unides (ONU) per demanar als líders polítics que parin les emissions. Malgrat això, no s’estan aconseguint les accions necessàries per part d’aquests.

A Catalunya, el clima ja està canviant. Segons el cinquè informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic de l’ONU (IPCC), tenim onze anys per prendre mesures urgents que limitin una pujada de la temperatura mitjana global de 2ºC. Les conseqü.ncies d’una pujada de tal magnitud serien catastròfiques per la societat i el planeta, doncs afavoriria llargs períodes de sequeres, una major intensitat de pluges torrencials o la desaparició del 99% dels esculls de corall, entre d’altres.

Les joves, les estudiants, estem fartes. Volem dir les coses pel seu nom. Estem davant d’una crisis mundial i no s’està tractant d’aquesta forma. Tenim davant dels nostres ulls una amenaça existencial i no queda temps per seguir permetent aquesta bogeria.

Durant els últims mesos, joves de tot el món s’estan organitzant per alçar les seves veus. Desenes de milers d’estudiants estan fent vaga i manifestant-se cada divendres a ciutats com França, Bèlgica, Alemanya, Holanda o Suècia, entre d’altres 270 ciutats.

Girona ha estat la primera ciutat d’Espanya en acollir el moviment. El divendres 18 de gener, cinc estudiants de la UdG van decidir començar a manifestar-se davant la seu de la Generalitat. Ara ja som moltes més les que ens concentrem allà cada divendres i que unim esforços perquè cada vaga tracti un tema diferent. Tenim una data reservada: aquest proper divendres 15 de març està convocada una vaga mundial de tot el moviment Fridays For Future.

Com va sorgir el moviment?

Fridays For Future és un moviment que va començar l’agost de 2018, quan una adolescent sueca de 16 anys, la Greta Thunberg, va deixar d’anar a l’escola per manifestar-se durant tres setmanes davant del parlament suec, demanant al govern que complís, pel que fa a les emissions de CO2, amb l’Acord de París sobre el canvi climàtic. La Greta va publicar el que estava fent a Instagram i Twitter i de seguida va ser viral.

Després de les eleccions generals sueques (9 de setembre de 2018), Thunberg va continuar amb la vaga escolar però faltant a classe només els divendres. Els hashtags #FridaysForFuture i #Climatestrike es van estendre i molts estudiants i adults van començar a protestar fora dels seus parlaments i ajuntaments a tot el món. Això també ha inspirat les vagues del divendres a Girona.

El missatge de la Greta és clar i concís, i davant d’aquells que diuen que estem “perdent lliçons importants” per no assistir a classe ella respon de forma colpidora:

“Això pot ser el cas. Però, de nou, els líders polítics han perdut 30 anys d’inactivitat. I això és una mica pitjor.” O també: “Perquè hauria d’estar estudiant per un futur que d’aquí poc no hi haurà, mentre ningú fa res per evitar-ho?”.

Com pots participar?

Cada divendres ens concentrem a les 12:30h davant de la seu de la Generalitat en senyal de protesta contra la inacció dels líders polítics. El passat 8 de març vam fer xerrades d’ecofeminisme, entre d’altres, aprofitant la confluència amb el dia de la dona i donant així suport a la vaga feminista.

Aquest divendres dia 15 de març hem convocat una vaga estudiantil a la Universitat de Girona per sumar-nos a la mobilització mundial. Aquest és l’enllaç on trobaràs totes les convocatòries que hi ha fins al moment: https://www.fridaysforfuture.org/events/map

T’animem a donar suport al moviment i també a participar de forma activa a través del correu fridaysforfuture.girona@gmail.com o venint a l’assemblea oberta que tindrà lloc el dimarts 12 de març a les 19:00 a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres (Plaça Josep Ferrater i Móra, 1, 17004 Girona).