DdG- GIRONA – TAPI CARRERAS
La iniciativa “Ciclista a la vista” té com a objectiu recordar les normes bàsiques de seguretat i circulació
L’Ajuntament de Girona i Mou-te en Bici han posat en marxa una campanya amb l’objectiu de millorar la convivència entre els usuaris de l’espai públic. Sota el nom de “Ciclista a la vista”, el consistori té la voluntat de recordar les normes bàsiques de seguretat i circulació basades en el respecte entre conductors, vianants i ciclistes i de promoure, a més, mitjans de transport sostenible com la bicicleta.
Diàriament hi ha multitud de conflictes entre vianants, ciclistes i conductors de cotxes per l’ús que es fa de la via pública. Tothom vol tenir la raó i quan no es té clara la normativa, entra en joc el debat de la seguretat, la comoditat o el temps que es diposa per arribar d’un punt a un altre. Hi ha discrepàncies a les voreres, als carrils bici i a la calçada. Ara, l’Ajuntament de Girona i la plataforma cívica Mou-te en Bici impulsen una campanya per promoure l’ús de la bicicleta i concienciar sobre el respecte que hi ha d’haver entre els ciclistes, els vianants i els conductors de vehicles de motor. També fa un seguit de recomanacions.
El regidor de Seguretat, Via Pública i Mobilitat, Joan Alcalà, va recordar ahir que la campanya es tira endavant tenint en compte que “cada vegada hi ha més carrils bici i que circular-hi és més fàcil. Tenint en compte que cada cop hi ha més gent que utilitza la bicicleta per moure’s, cal recordar algunes normes bàsiques que han de servir per ajudar-nos a tots plegats a desplaçar-nos amb més seguretat”. Més que intentar posar fre a una problemàtica, el representant municipal, un entès en el món de la mecànica va preferir optar per indicar que la iniciativa pretén “posar oli entre els diferents actors existents a la via pública”.
El protagonista: Un ull
Un ull que va amb bicicleta i que està caracteritzat amb diferents equipaments serà l’eix de la campanya. Aquest ull vol ser com un avís i se’l podrà veure a peu, en bicicleta o dins d’un cotxe. De fet, la iniciativa s’ha batejat “Ciclista a la Vista!” i constarà de l’edició d’uns fulls informatius amb recomanacions i amb un plànol esquemàtic dels carrils bici de la ciutat, d’un vídeo informatiu i de materials diversos de difusió a la via pública i promocionals. També es dinamitzarà un concurs a través d’Instagram per tal de promoure l’ús de la bicicleta i dels carrils bici de la ciutat. Aprofitant la posada en marxa de la campanya, s’ha renovat l’apartat de la web municipal dedicat a la bicicleta.
El nou president de Mou-te en Bici, Xavier Corominas, va valorar molt positivament la iniciativa i va apuntar que té per objectiu millorar la seguretat dels ciclistes però també el respecte de tothom amb tothom. ” Es fa un pas més” cap a la sensibilització per augmentar l’ús de la bicicleta”, va dir. Al full informatiu si pot llegir: “Si volem una ciutat amable, poc fum i sense sorolls, tots hi hem de col·laborar. Optar per anar a peu amb bicicletao amb autobús són solucions sostenibles que contribueixen a construir una Girona més agradable i neta”.
Corominas va explicar que a banda de vies amples com la Gran Via de Jaume I o a la carretera Barcelona, la principal problemàtica es concentra a les voreres. De fet, la campanya vol incidir, per exemple, en el fet que els vianants no han de caminar pels carrils bici, que es vigili els nens i els gossos lligats i que es recordi que als parcs i jardins, així com al Barri Vell, la preferència és per als vianants. També es deixa clar que els ciclistes no han de córrer (mai més de 30km/hora), han d’anar pels carrils bici i que als passos de vianants, la gent que va a peu té preferència. A més, s’apunta que si un ciclista ha d’anar per la vorera, ha de baixar de la bicicleta i que en espais amb preferència per a vianants la velocitat no pot sobrepassar la dels vianants.
Pel que fa a la carretera es recorda que els conductors han de vigilar quan giren i que les bicicletes no solen circular arrambades als cotxes aparcats i que quan s’han d’avançar s’ha de deixar una distància d’un metre i mig i si es va darrere seu, s’ hi ha de transitar a tres metres.
Sense sancions
El regidor de Seguretat, Via Pública i Mobilitat, Joan Alcalà, va explicar ahir ara mateix l’objectiu no és sancionar els qui facin infraccions. “L’aposta és treballar per la seguretat del ciclista i del vianant. La campanya és informativa”. Tot i això va assenyalar que “si hi ha algun incompliment, s’actuarà amb contundència”. Xavier Corominas també va afirmar que “primer cal concienciar. L’últim recurs han de ser les multes”.
Corominas va reiterar que “primer vam arribar a la ciutat les bicicletes i després van ser expulsades pels cotxes amb conductors que creien que podien arribar fins al menjador de casa”. Encara hi ha conductors que es pensen que tenen un dret superior. És tot un problema de drets i de respecte”, va indicar.
A més, va recordar que la presència de la bicicleta a la via pública és garantia d’una reducció de la velocitat dels mitjans de transport i que això globalment, significa que hi ha menys accidents. “A 70 quilòmetres per hora hi ha accidents mortals, a 50 quilòmetres per hora hi ha ferits greus i a 30 quilmetres per hora són lleus”.