darnes

DDG – GIRONA – A.S. – AGÈNCIES

Pirinexus, de recorregut circular, estarà operatiu a partir del 31 de març, travessarà 53 poblacions i tindrà 700 senyals

Que en el darrer any i mig s’hagi triplicat el nombre d’empreses gironines que ofereixen serveis als cicloturistes, arribant ja quasi al centenar, parla ben a les clares de la importància que aquesta activitat està assolint. Per això té especial interès la finalització, dos anys després, de Pirinexus, un recorregut de 353 quilòmetres per fer en bicicleta a través de les comarques de Girona i les de l’altra banda del Pirineu.

Girona s’ha unit al sud de França a través d’una nova ruta de cicloturisme, denominada Pirinexus, que va ser presentada ahir i que disposa de 353 quilòmetres. Pirinexus -presentat ahir a Girona- utilitza rutes ja existents a Catalunya i a França, en el marc d’un projecte que s’ha dut a terme en els últims tres anys dins del programa Poctefa, finançat amb fons europeus. en forma de recorregut circular. Que el cicloturisme està en auge ho demostra una espectacular dada que es va revelar ahir en l’acte de presentació de Pirinexus: En el darrer any i mig s’ha triplicat el nombre d’empreses gironines que ofereixen serveis als cicloturistes, arribant actualment a més de 90.

El traçat que es va presentar ahir permet circular sense discontinuïtat pels seus més de 350 quilòmetres i compta amb més de 700 senyalitzacions en tot el recorregut, que travessa 53 localitats diferents i travessa vuit comarques als dos costats de la frontera. Els senyals a banda de sobre la ruta Pirinexus, també donen informació sobre altres possibles recorreguts d’itineraris secundaris com la xarxa Itinerària o les rutes de BTT del Baix Empordà, per exemple.

A la presentació de Pirinexus també es va donar a conèixer una guia que ofereix informació de tots els serveis que s’ofereixen al llarg del traçat.
El gerent del Consorci de les Vies Verdes, Gerard Darnés, va destacar que es tracta “d’una de les rutes més llargues d’Europa i amb un clar atractiu en la majoria de poblacions per les quals transcorre”. “Creiem que té un plus important el fet que sigui una via circular i que no necessiti de transport previ ni final per poder-la completar en la seva totalitat”, va assenyalar Darnés.

El setembre de 2011, la Diputació de Girona va presentar un projecte que estava impulsant i que ara, any i mig més tard, ha arribat a la culminació. Pirinexus estarà completament operativa a partir del pròxim 31 de març, ja que en els pròxims dies es completaran els últims detalls. La via compta amb una pàgina web (pirinexus.cat) que ofereix tota la informació a qui desitgi realitzar un tram o tota la ruta.

El projecte ha tingut una inversió total de més d’1,6 MEUR i el 65% dels diners els ha aportat la Unió Europea a través de fons FEDER. A banda del Consorci de les Vies Verdes -organisme que depèn de la Diputació de Girona- també participen de l’anella el Consell General dels Pirineus Orientals i Pays Pyrénées-Méditerranée. Com que la gran majoria de la ruta transcorre per terres gironines (només 80 quilòmetres són a la Catalunya del Nord), la inversió més important -més de 300.000 euros- l’ha aportat la Diputació de Girona.

Noranta empreses de serveis

Darnés va explicar que en el darrer any i mig, mentre han estat desenvolupant i donant a conèixer la ruta Pirineuxs, han estat fent contactes amb empreses del sector privat que ofereixen serveis als turistes de bicicleta. Segons dades del consorci, en el darrer any i mig s’han triplicat el nombre d’empreses que ofereixen diferents tipus de serveis a aquests turistes. Aquestes empreses estan apuntades al club d’agents econòmics del consorci i, previ pagament d’una quota anual, aconsegueixen que l’ens les promocioni a les diferents fires que està fent.

Quan va néixer aquest club d’agents econòmics, el 2006, no arribava a la desena el nombre d’empreses que hi estaven apuntades. Ara ja són més de noranta. Es tracta tant de restaurants o diferents allotjaments que donen facilitats i serveis a aquelles persones que viatgen en bicicleta, empreses que ofereixen transfers de maletes o viatgers, guies turístics per fer rutes en bicicleta o agències que organitzen el viatge complet per fer un recorregut en bicicleta per les comarques gironines.

Per això, Darnés confia que la posada en marxa d’aquesta nova ruta -que defineix com “l’autopista ciclable de les comarques gironines”- es potenciarà encara més aquest tipus de turisme. El gerent del consorci va destacar que aquest és un públic que interessa a la demarcació perquè la despesa que fan “és elevada”. Per això, calcula que la inversió pública que s’ha fet per confeccionar les rutes revertirà en ingressos del sector privat i quedarà compensada en un màxim d’any i mig.

L’anella Pirineuxs es vapresentar ahir al matí en unes jornades que el Consorci de les Vies Verdes va organitzar a l’Auditori de Girona. A banda de presentar-se la ruta, hi va haver diferents ponències d’experts en cicloturisme.