DdG – TAPI CARRERAS – GIRONA
Se sancionarà saltar-se un semàfor, anar en direcció contrària, anar per la vorera o amb excés de velocitat en espais amb prioritat per a vianants
Fins ara, les sancions als usuaris de les bicicletes que cometien infraccions a la ciutat de Girona, eren escasses. Només es multava aprofitant alguna altra irregularitat, com ara causar un accident de trànsit. Ara però, l’Ajuntament de Girona ha decidit començar a aplicar una normativa que fa anys que és vigent i preveu denunciar aquells ciclistes que no respectin la normativa, amb sancions d’entre 100 i 200 euros. Saltar-se un semàfor en vermell, anar en direcció contrària per la calçada, conduir amb els auriculars o parlant pel mòbil, anar per la vorera o amb excés de velocitat en espais amb prioritat per a vianants, com al Barri Vell, són algunes de les accions que més es vigilaran.
L’Ajuntament de Girona considera que després de molts de temps de fer campanyes informatives i ara ja amb alternatives, una xarxa de carrils bici, ha arribat el moment de deixar de fer els ulls grossos amb els ciclistes imprudents i incívics. El debat sobre si és excessiu sancionar els usuaris de la bicicleta que no respectin les normes bàsiques de circulació i si hi ha prou alternatives per circular amb seguretat arreu de la ciutat fa anys que cueja. Ara, molt probablement, podria reobrir-se,
Des de fa uns dies, els agents cívics paren els usuaris de la bicicleta per informar-los de la normativa. Ho fan allà on s’han detectat més infraccions. Per exemple al Passeig d’Olot, al carrer Güell o al carrer Santa Eugènia. També ho fan els policies municipals que detecten una infracció. Es tracta d’un dispositiu que va començar aquest dilluns a través del qual, segons la policia “es pretén conciliar l’ús de la bicicleta amb una mobilitat caracteritzada pel civisme, la convivència i el respecte entre els vianants, bicicletes i vehicles motoritzats. L’objectiu principal de la campanya és millorar la fluïdesa i la seguretat de tots els usuaris de les vies públiques”. El regidor de Mobilitat, Via Pública i Seguretat en funcions, Joan Alcalà, va explicar que a partir de dilluns de la ?setmana vinent, es començaran a denunciar les infraccions que suposin “més risc per a les persones, com ara la de circular amb bicicleta per a la vorera en zona no autoritzada”. Alcalà va recordar ahir que, per exemple, una persona gran és lenta de reflexos i que qualsevol moviment seu o de la bicicleta pot provocar una topada perillosa.
Entre els consells que l’Ajuntament ha anat repetint dins la campanya “ciclista a la vista” hi ha el fet de “circular sempre que sigui possible pel carril bici”. Alcalà posa d’exemple el nou pont del Ter. “No pot ser que hi hagi ciclistes que passin per la vorera si hi ha carril bici. I ens hi estem trobant”, lamenta. També s’apunta que si un pas de vianants creua el carril bici “pensa a aturar-te: les persones que van a peu tenen preferència”.
Una altra recomanació és no córrer per Girona. “Com a màxim pots anar a 30km/hora. En els parcs i vies amb preferència per als vianants, els cicles i les bicicletes han d’adequar la velocitat als viannats i mai sobrepassar els 10 km/h. I al Barri Vell la velocitat màxima permesa és de 20km/h”.
El cas del Barri Vell
Sobre el Barri Vell, Joan Alcalà va deixar que clar que les bicicletes queden exemptes de la prohibició de pas a la qual estan sotmesos els vehicles de motor que són filmats per una càmera a la plaça Catalunya. Això sí, va deixar clar que ha d’imperar “el sentit comú”. En aquest sentit va recordar que els usuaris de la bicicleta mai podran anar a més de 20 km/h i que si hi ha vianants hauran d’adaptar-se a la velocitat d’aquests per no posar-los en perill. Això seria uns 5 km/h. Altres consells municipals són que “si has de circular per la vorera, baixa de la bici; si és una transició entre dos carrils, pots anar en bici, però ben a poc a poc”, o “pensa a aparcar la bicicleta correctament i no ho facis en arbres ni façanes. Lliga-la bé per evitar robatoris”. Fins i tot es recorda que “les bicis plegables es consideren equipatges de mà i es poden pujar als busos” i que “quan comparteixis la via amb persones que van a peu, modera la velocitat i utilitza el timbre per no espantar-les”.