El Punt Avui – DANI VILÀ

Es vol facilitar la circulació en vies com el carrer Barcelona, Pericot, Jaume I i frontissa del Güell
El consistori licita per 101.000 euros el pla de mobilitat

L’equip de govern de l’Ajuntament de Girona té la intenció de sincronitzar millor els semàfors de les grans vies d’entrada i sortida de la ciutat per facilitar el trànsit i garantir major fluïdesa. El govern municipal ja ha rebut l’estudi fet per millorar la sincronització semafòrica i ara els tècnics municipals miren com es pot anar aplicant en diverses vies de la ciutat.
El regidor de mobilitat, via pública i seguretat, Joan Alcalà, explica: “Som conscients que no podem evitar que els cotxes circulin per la ciutat, per tant hem d’intentar facilitar que entrin i surtin de la ciutat.” Així, el govern de CiU entén que “no té sentit que en algunes zones un semàfor es posi verd i el següent es trobi en vermell”. Alcalà explica que l’objectiu és que “carrers com el Barcelona, Lluís Pericot, frontissa del Güell i Jaume I, entre d’altres, es vagin posant en verd a mesura que hi arribin els vehicles”. El responsable municipal va explicar aquesta proposta en la segona taula de mobilitat que es va fer ahir al vespre i alerta, però, que la sincronització de semàfors “va lligada a respectar el límit de velocitat, perquè qui no ho faci els radars el multaran”.
El model és semblant al que poden comprovar els conductors que entren pel carrer Aragó de Barcelona, on a la velocitat fixada els semàfors es van obrint progressivament, aconseguint que si algú va més ràpid del compte acabi havent de frenar o aturar-se. Tot i això, Alcalà admet que “és un procés complex” i que la voluntat és anar-ho implantant de mica en mica, com ja es va fer com a prova a la rambla Xavier Cugat de Fontajau i que ha obtingut bons resultats.
Menys ressalts
Un altre punt a tractar a la taula de mobilitat va ser l’estudi que s’ha fet per reduir el nombre de ressalts que hi ha a la ciutat. Alcalà va explicar que n’hi ha uns 150 arreu de la ciutat i que s’aprofitarà el pla d’asfaltatges d’aquest any per reduir-ne una desena, ja que s’entén que perjudica els conductors i en especial causa molèsties als busos i en redueix la velocitat comercial. Això sí, Alcalà alerta que els controls de velocitat hauran de garantir que els conductors no corrin més. Una altra mesura serà la implantació de l’anomenat punt vermell, que permetrà fotografiar els vehicles que passin els semàfors en vermell, com ja es fa també a Barcelona.
Liciten el nou pla de mobilitat

L’Ajuntament de Girona ha posat a licitació el nou pla de mobilitat per un import superior als 101.000 euros. L’objectiu és refer i actualitzar el document que va fer el consistori l’any 2006 i que ja indicava que tenia una vigència de sis anys. El regidor de Mobilitat, Joan Alcalà, explica, doncs, que amb el pas del temps ha quedat “desfasat” i veu el pla com l’eina clau per “definir les línies a seguir pel que fa a les polítiques de mobilitat sostenible”. Aquest element bàsic ha de permetre saber els hàbits de conductors, vianants i ciclistes per veure quines polítiques són les més encertades perquè combinades amb el transport públic o amb el servei de Girocleta puguin millorar la fluïdesa del trànsit i la mobilitat, que sovint és una de les queixes més habituals dels gironins.