DdG – GIRONA – TAPI CARRERAS

N’hi ha de carril bici en calçada, carril bici en vorera, carril bus-bici-taxi, calçada compartida, vorera compartida i camí ciclable

Girona té actualment una xarxa pedalable de 26,9 quilòmetres que permet circular pràcticament de nord a sud i d’oest a est la ciutat en vials de diferent tipologia amb preferència o prioritat per a la bicicleta. La Gran Via de Jaume I i la carretera Barcelona són els grans carrers on els ciclistes consideren que és més perillós d’anar per la calçada. Hi ha altres grans vials on s’ha pensat en el pas de la bicicleta en tot el seu traçat o en la majoria. Per exemple, el passeig d’Olot, el carrer Emili Grahit, el carrer riu Güell, el carrer Oviedo, el carrer del Carme (amb un punt negre a l’alçada del pont de l’Areny), el passeig General Mendoza, la carretera Santa Eugènia (amb trams prioritaris de diferents tipologies) o l’avinguda Montilivi. I en poques setmanes es faran les obres per al carril sota del viaducte. També se’n preveuen resseguint el Ter a Sant Ponç, al carrer de Pedret i al passeig Sant Joan Bosco.

Els 26,9 quilòmetres que té comptabilitzats l’Ajuntament es desglossen en diferents categories. Hi ha 13,2 quilòmetres considerats com a “carrils bici a la vorera” (per exemple els carrers Robert Bolaño, Emili Grahit, del Carme o passeig General Mendonza). Una altre tipus són els “carrils bici a la calçada”, que sumen 6,4 km (com el carrer Oviedo, el pont de Fontajau o el nou pont del Ter).

En tercer ordre hi ha el “camí ciclable”, pensat en espais naturals i que aglutinen 2,5 quilòmetres (la via principal d’hortes de Santa Eugènia fins a Salt o el de les deveses del Pont Major). La “calçada compartida” en el concepte denominat sharrows inclou 2,1 quilòmetres (com un tram del carrer Santa Eugènia entre la plaça del Barco i la rotonda del Güell, el carrer Costabona o la rambla Xavier Cugat). També hi ha 1,5 quilòmetres de “vorera compartida” (resseguint l’esplanada de la Copa, el tram inicial de la Rutlla i al pont de la Font del Rei) i 1,2 quilòmetres de “carril compartit amb busos i taxis” (com al carrer Joaquim Vayreda). A més, hi ha catorze estacions de Girocleta.

27km més de “zones 30”

A més a més hi ha 27 quilòmetres de vies amb limitació de velocitat a 30 km/h. Aquesta mesura permet que les bicicletes i els vianants hi tinguin preferència.