Diari de Girona – GIRONA | JESÚS BADENES 

La carretera que envolta l’estany de Banyoles, entre el paratge del Lió i l’Església de Santa Maria de Porqueres, podria convertir-se en un carril-bici sense cap vehicle motoritzat. La Diputació haurà d’estudiar aquesta proposta dins l’estudi d’impacte ambiental que ha de redactar arran d’un projecte que pretenia aprofitar l’amplada actual per fer passar també les bicicletes. L’ens provincial es va plantejar la reforma d’aquesta circumval·lació l’any 2009 i no ha estat fins ara que ha rebut el vistiplau de la Generalitat per trirar endavant l’estudi de l’impacte ambiental.
El projecte incial preveu reduir la calçada de la carretrea fins a 5 metres d’amplada per poder construir un carril bici de 2,5 quilòmetres a la part est de la carretera. Es calcula que per aquest sector passaven el 2004 una mitjana de 800 vehicles diaris. D’aquesta manera mentre la calçada per a vehicles mortoritzats perdria un metre, l’espai ocupat però creixeria en 1,5 metres.
La infraestructura salva la riera Castellar i el rec de Can Morgat, que fan les funcions de connector dins l’espai natural. A més també creua l’entorn de protecció de l’església de Santa Maria de Porqueres, catalogat com a bé d’interès nacional i que té diversos jaciments aqrueològics pròxims.
El document, que es va publicar ahir al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), ja admet que “l’ampliació de la plataforma suposa l’increment d’un impacte existent en l’espai natural protegit”. En aquest sentit és considera que hi hauria un “impacte negatiu, directe i permanent”.

Una alternativa del Govern
El projecte que va redactar la Diputació de Girona no incloïa cap altra alternativa, però la Generalitta planetaj una altra proposta perquè s’estudiï. El departament de Politiques Ambientals recorda que”malgrat el caràcter contingut de les actuacuons pojectes l’eevada sensibilitat de l’àmbit aconsellen una acurada avaluació ambiental”
Per això, estableix que, a més del projecte incial s’estudiï l'”exclusió de qualsevol trànsit mortoritzat, amb l’excepció del trànsit veïnal i condicionament de l’actual plataforma com a via verda”. Preveuen traslladar el pas de vehicles a motor, allunyat de l’estany, aprofitant el camí del paratge de les Artigues.