2907

DdG – OLOT – X.V.

La segona preocupació dels olotins en convivència a la via pública són els ciclistes per les voreres i en contrasentit

La Policia Municipal proposarà a l’Ajuntament d’Olot identificar els ciclistes que circulin per la vorera o en contrasentit en una mesura similar a la que s’aplica a Girona. L’argument de la Policia és que, a partir de disposar de les dades, podran crear un registre informàtic d’infractors. La intenció -segons ha explicat Ignasi López (cap de la Policia Municipal)- és conèixer les persones amb mals hàbits de conducció i sancionar-les. Per fer el llistat, la Policia posarà controls a les voreres, on solen passar més ciclistes.
La creació del llistat de ciclistes incomplidors de normes serà el darrer pas després de diverses campanyes de sensibilització per a la bona conducció amb bicicleta. La darrera es va acabar el 30 de juny i havia durat 6 mesos. En el decurs d’aquest temps, l’agent cívica va informar de les formes de conducció a tots els usuaris de bicicletes que va trobar en contrasentit o damunt d’una vorera. També va deixar fullets informatius a les bicicletes lligades a un fanal o a un arbre. La intenció era explicar que existeixen aparcaments dedicats a les bicicletes.
Pel que fa a la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra sempre han avisat els ciclistes que no baixen del vehicle quan ho han de fer. «A la vorera -ha recordat López-, no s’hi pot anar ni ràpid, ni lent».
A més d’informar els ciclistes, l’agent cívica va demanar als veïns sobre quines eren les seves principals preocupacions respecte a la convivència al carrer. La segona molèstia exposada va ser el mal ús de la bicicleta dins del nucli urbà (el primer lloc va ser per als excrements de gos).
La circulació de les bicicletes també va ser un dels temes més tractats a la Taula de Mobilitat del municipi. Es tracta d’una plataforma formada per usuaris del medi urbà i tècnics que aconsella les decisions de la regidoria de Mobilitat i Ocupació de la Via Pública.
Les bicicletes, també, van estar en els precs més tractats als plens del mandat finat. Els grups de l’oposició van demanar més contundència a l’equip de govern i també més espais per poder circular amb bicicleta sense representar un perill per als vianants. Alhora, van reclamar la creació de bicicarrils destinats a garantir la seguretat que manca a les avingudes, on els ciclistes sempre tenen les de perdre davant dels vehicles de motor.
El primer apartat -el de la contundència- era de difícil aplicació per la reticència de l’equip de govern envers les sancions per causa de la impopularitat que comporten. En aquest sentit, la creació d’un registre deixarà sense gaire argumentació la possible part crítica. L’existència d’un avís documentat previ invalida les excuses.
Pel que fa al bicicarril, Olot ja en té un que passa de biaix. És a dir, només serveix per passar per una part de l’ordre urbà. A més, quan entra a la zona de més trànsit (carrer Pou de Glaç) es converteix en un impediment per a la circulació dels vehicles motoritzats.
Tot plegat, fa de difícil compliment el compromís de fomentar els desplaçaments a peu, bicicleta i transport públic col·lectiu en detriment dels que es fan en vehicle motoritzat privat. L’objectiu és complir les normes europees de reducció del diòxid de carboni i alhora baixar l’accidentabilitat urbana. La proposta de sancionar l’incompliment de normes per part dels ciclistes segueix la política que es du a terme a Girona, on hi ha sancions de 100 i 200 €.