DdG –  LA VALL DE BIANYA

Preveuen fer arribar la xarxa d’aigua potable de la captació del Capsacosta als disseminats de la Canya

L’Ajuntament de la Vall de Bianya ha inclòs una partida al pressupost del 2015 per adequar els camins públics que van del Molí d’en Solà (Vall de Bianya-la Garrotxa) fins a Santa Llúcia de Puigmal (Sant Joan de les Abadesses-el Ripollès). Segons ha explicat Santi Reixach (alcalde de la Vall de Bianya per CiU), “es tracta de donar continuïtat a la via verda que travessa el Pla de Bianya en base a pujar pels camins públics de la serralada fins arribar a Santa Llúcia de Puigmal”. D’aquesta manera -segons ell-, la ruta del bici carril Girona-Olot quedaria ajuntada amb la Ruta del Ferro que va de Sant Joan de les Abadesses a Ripoll.

Reixach va assenyalar que es tracta d’una solució provisional a l’espera que el Consorci de Vies Verdes tingui recursos per afrontar una ruta amplia i definitiva. Ha valorat que la idea del projecte és enllaçar camins que suposin un traçat suportable per als ciclistes que volen superar les muntanyes que separen la Vall de Bianya de Sant Joan de les Abadesses. “Ara -explica- hi ha pas, però és molt complicat i només apte per a gent molt experta”.

Via verda

A més del projecte de la connexió amb el Ripollès, l’Ajuntament de la Vall de Bianya té la previsió d’incloure la via verda del seu terme a la xarxa d’Itinerànnia. Es tracta d’un sistema de senyalització i d’orientació digital que engloba tres comarques. Reixach ha valorat que és una xarxa molt important i que servirà per posar la Vall de Bianya en el mapa. Per tal de fer suportable econòmicament la nova senyalització, Reixach ha indicat que faran servir els pals que aguanten els senyals actuals.

La partida del projecte d’unió de camins entre la Vall de Bianya i Sant Joan de les Abadesses forma part d’un pressupost d’1.350.000 euros aprovat en un dels darrers plens. Dins de les previsions, una de les principals partides va a la portada d’aigua potable a les cases disseminades del nucli de la Canya. Reixach explica que a partir de la captació dels túnels de Collabós, a principis dels noranta, l’Ajuntament va aconseguir dur aigua potable als disseminats d’un municipi de 90 quilòmetres quadrats. Només falten els disseminats de la Canya a uns 10 quilòmetres linials de la captació i volen fer-los al 2015. Fets els disseminats de la Canya -segons Reixach- quedarà la Vall del Bac. Es tracta d’una parròquia que queda dins de l’Alta Garrotxa i fora de l’abast de la captació dels túnels. Per això n’hauran de buscar una altra.