Manifest fundacional

MANIFEST EN FAVOR DE LA BICICLETA.

La bicicleta, tant pel seu reduït cost com per la seva popularitat, és el mitjà de transport que es troba més disponible al conjunt de la societat. El seu ús en els desplaçaments urbans permetria la reducció del trànsit motoritzat a l’interior de la ciutat, i per tant una disminució de la contaminació acústica i atmosfèrica. Això, conjuntament amb la dilució de la densitat del tràfic i la disminució dels riscs d’accident que comportaría, s’expresaria amb una considerable millora de la qualitat de vida i humanització de la ciutat. La seva reduïda despesa energética la converteix en un mitjà de transport ideal dins d’un marc de desenvolupament sostenible.

La superioritat de la bicicleta en trajectes curts urbans està essent avalada de manera quotidiana en moltes ciutats europees, i les característiques de la ciutat de Girona i comarques, pel tamany i orografía, la converteixen en un marc ideal per a la potenciació de la bicicleta com a mitjà de transport habitual a casa nostra. El fet que en l’actualitat la bicicleta no sigui un mitjà de transport preferencial es deu tant a la falta de infraestructura necesaria com a la falta d’hàbit del seu ús diari. Per tal d’avançar en la seva promoció cal una major implicació de tots plegats: ciutadans i administració, per això animem a tothom, a tots els ciutadans, a utilitzar la bicicleta en els seus desplaçaments diaris, i als l’Ajuntaments a continuar treballant en la promoció de la bicicleta i l’adequació de la infraestructura viaria de les ciutats.

Les entitats, associacions ciutadanes i particulars sotasignants, manifestem el nostre més ferm convenciment que la bicicleta ha de convertir-se en un mitjà de transport urbà habitual a les comarques gironines, i que cal avançar en el seu ús i promoció.

La Plataforma Mou-te en bici és una agrupació d’entitats i particulars que treballa per fer de la bicicleta un mitjà de transport respectat i promogut. Entre les entitats adherides a la Plataforma hi ha: ADAC (Ateneu d’acció cultural), Alberg-Residència Cerverí de Girona, Alliance Française de Girona, Amics del Baix Empordà, Amics dels Museus de Banyoles, ANG (Associació de Naturalistes de Girona), Arítjol, Associació d’Amics del Ferrocarril, Ateneu Naturalista, Bicicletes Fortià, Bici-Oci, Bicis Bassolí, Bike Girona, CCU (Centre Cristià dels Universitaris), Creu Roja, Diari de Girona, Diari El Punt, El Dimoni de Santa Eugènia de Ter, El Galliner (centre de formació teatral), Els Berros de la Cort (grup de música medieval), Escola d’Adults de Girona, Escola d’Adults de Salt, GEiEG (Grup Excursionista i Gironí), Gremi de Comerciants de Bicicletes de Catalunya, Limnos, Marfull, Minyons Escoltes i Guies St. Jordi de Catalunya, Tràfach Bikes, Universitat de Girona – Oficina Verda, USTEC-STC, Va de Bici.