El Punt Avui – GIRONA – JORDI FERRER

La via tindrà un parc infantil i una reixa de ventilació a prop de la plaça Europa, i una zona d’accés als pàrquings
El projecte inclou tant el manteniment com l’enderrocament del viaducte

L’Ajuntament de Girona i els tècnics d’Adif han acordat el gruix de restitució del carrer Josep Maria Gironella, afectat per les obres del tren d’alta velocitat (TAV). Els treballs haurien de començar a principis d’octubre i haurien de definir un carrer molt diferent del que es va fer vint-i-quatre anys enrere. El nou Josep Maria Gironella serà més acollidor i menys brusc a efectes visuals, amb un parc infantil i un carril bici.

El projecte del carrer Josep Maria Gironella està valorat en 1.100.000 euros, tot i que al final Adif, que és qui executarà els treballs, assumirà el cost definitiu. El carrer tindrà tres carrils, dos d’entrada i un de sortida, i un carril bici en el dos sentits. Hi haurà una àmplia reixa de ventilació de 12×12 que serviria com a sortida d’emergència en cas que hi hagués un incendi en la futura estació. Aquesta zona estarà tancada, i al costat hi haurà un parc infantil amb terra de cautxú i bancs. També s’hi plantaran arbres com els que hi havia al parc Central, els liquidàmbars.

Per accedir als aparcaments, l’esmentat carril bici serà utilitzat com a camí de serveis i com a espai per a càrrega i descàrrega.

Abans de les obres del TAV, el carrer Gironella desembocava en la rotonda de la plaça d’Europa. En el futur, el carrer Gironella es creuarà amb el passeig d’Olot en una cruïlla amb semàfor. Un dels dos carrils d’entrada a Girona des del carrer Gironella permetrà l’accés a la rampa cap a la primera planta subterrània de la futura estació del parc Central.

Projecte “ambivalent”

El projecte és “ambivalent”, segons explica l’arquitecte municipal, Carles Lloret. Un dels reptes, explica Lloret, és que la reforma del carrer servirà tant si es manté el viaducte com si el reformat carrer es converteix en part d’una avinguda de seixanta metres d’amplada – “com el passeig de Gràcia” de Barcelona, aclareix– en l’hipotètic cas que el tren convencional passés sota terra. “Aquest carrer està fet pensant que sigui l’embrió del futur carrer en cas que s’enderroqui el viaducte”, explica.

Demà al vespre (a 2/4 de 9) els veïns del barri coneixeran més detalls del projecte i de les fases posteriors. L’Ajuntament i tècnics municipals faran, al centre cívic de Sant Narcís, la primera de les trobades mensuals amb els veïns per exposar-los el procés de les obres.

LA XIFRA

6.098 metres quadrats és l’àmbit d’actuació de la restitució del carrer Josep Maria Gironella, que començarà a fer Adif.

Reobren un carrer de Montilivi

L’Ajuntament de Girona ha acabat les obres de fixació del terreny entre l’estadi de Montilivi i la facultat de Ciències de la Universitat de Girona (UdG). Després de més de dos anys d’obres i de dues esllavissades dels terrenys, l’Ajuntament informa que ha reobert el trànsit el carrer Universitat de Girona. Els treballs han acabat amb la construcció d’un mur i la reposició de la vorera.