El Punt Avui – Dani Vilà
L’entitat presenta els llocs més perillosos per als ciclistes i les mancances vistes
Donar més temps als semàfors i facilitar el pas en sentit contrari a carrers per alliberar voreres són les propostes més urgents
Carrils bici sense connectar amb altres xarxes pedalables, obstacles que dificulten el pas als ciclistes o vials amb circulació massa ràpida que posen en perill la integritat dels usuaris de la bicicleta són alguns dels elements que destaca l’anomenat critical bike que ahir va presentar Mou-te en Bici i que palesa les dificultats que es troben diàriament els ciclistes per circular per Girona.
El critical bike és el resultat d’una expedició que es va fer el 23 de maig, amb la participació de la majoria dels partits polítics, per veure in situ els entrebancs que es troben els usuaris de les bicis. Tot i això, el president de Mou-te en Bici, Xavier Corominas, destaca que el document “és de les solucions” i fan una sèrie de propostes al consistori per fer millores ostensibles, en alguns casos, amb poca inversió. Una de les peticions, per exemple, és incrementar el temps de pas dels semàfors per a vianants i ciclistes “perquè la tendència arreu del món és penalitzar el vehicle i afavorir els que van a peu o amb bici”. Una segona proposta urgent és que es permeti el pas de bicis en sentit contrari en determinats carrers com Joan Maragall, al tram entre Gran Via i plaça Catalunya, però també a la plaça de Pompeu Fabra, Eiximenis, Hortes, Canalejas i passeig de la Devesa, així com al carrer Santa Eugènia i plaça Marquès de Camps. En aquest cas només caldria una senyalització que ho fes evident. L’entitat respon així a la campanya del consistori de multar els ciclistes que no compleixen l’ordenança. Corominas recorda que “quan el ciclista no se sent segur va per la vorera i primer cal garantir aquesta seguretat”. L’informe identifica punts perillosos per resoldre, com al final del carrer Oviedo a l’enllaç amb plaça de Salt, els vorals alçats del carrer de Barcelona, la dificultat de visió dels girs a la dreta al passeig d’Olot quan vénen ciclistes, que també caldria senyalitzar convenientment a Emili Grahit amb Migdia i al carrer de la Rutlla i carrer de Barcelona.
Mou-te en Bici també critica que el pla de mobilitat només prevegi 600.000 euros d’inversió fins al 2019 en infraestructura de la bicicleta. Corominas considera que “el pla és petit i amb terminis massa llargs” i apunta que l’augment de l’ús de la bici a Girona s’ha d’aprofitar per “fer un esforç en execució de projectes”. L’entitat té converses amb l’equip de govern per explorar consensos i executar algunes propostes.
LA XIFRA
LES FRASES
Més de 1.500 avisos i un centenar de multes
L’Ajuntament de Girona va iniciar a final de juny la campanya per sancionar aquells ciclistes que de manera més ostensible feien mal ús de la via pública. L’inici d’aquesta fase, que forma part de la campanya Ciclista a la vista, es va fer amb gran controvèrsia dels ciclistes de la ciutat, que ja han convocat dues mobilitzacions públiques per criticar l’inici de les sancions.
Des de l’equip de govern de CiU a Girona es considera normal que es facin complir les normatives sigui quin sigui el vehicle. A més, el regidor de Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, dóna les dades en què en poc més d’un mes s’han fet 1.561 avisos a ciclistes i en aquest període s’han imposat 92 denúncies. Alcalà assenyala que “només es multa en els casos més flagrants i és un dispositiu que tindrà constància”. En aquestes setmanes també s’han fet 76 controls específics de bicis “com es fa també amb cotxes o motocicletes de manera constant durant tot l’any”, especifica el mateix regidor. El govern municipal assegura que el seu objectiu és que “tots els usuaris de la via pública puguin compartir-la i fer-ne ús”. Alcalà lamenta les crítiques emeses per alguns dels usuaris de les bicicletes de la ciutat “perquè aquest govern ha demostrat l’aposta per la bici en aquests anys i ho demostren fets i la planificació que hi ha per seguir apostant-hi”. En aquesta línia, Alcalà també subratlla que “els mateixos tècnics municipals hi creuen i estan compromesos amb la bici i ho demostren les propostes agosarades, que fins ara no s’havien fet”.
Controls als infractors, a Olot
Les molèsties provocades pels usuaris de la bicicleta que no respecten les normes de circulació són una de les principals preocupacions dels veïns d’Olot i han estat recollides pels agents cívics que treballen als diferents barris de la ciutat. Per això, l’Ajuntament analitza com activar una mena de cens d’usuaris de la bicicleta infractors per intentar reduir les molèsties als vianants. La proposta és del cap de la policia local de la capital garrotxina, Ignasi López. Segons ell, es tractaria de fer controls als qui van en bicicleta pels carrers de la ciutat més utilitzats pels usuaris d’aquest vehicle. “Pararem els qui cometin alguna irregularitat, els identificarem i, per tant, censarem i, si és la primera vegada que se’ls ha enxampat, només els informarem de la irregularitat que han comès. Si són reincidents, llavors els sancionarem d’acord amb l’ordenança de circulació vigent en cada moment”, ha indicat.
El màxim responsable de la policia municipal d’Olot ha informat que les principals irregularitats comeses per alguns usuaris de la bicicleta consisteixen a circular en direcció contrària al sentit de la marxa que els pertoca, fer-ho a una velocitat excessiva, no respectar els senyals de trànsit ni els semàfors, circular pels passos de vianants, o fer-ho temeràriament, o, entre altres coses, aparcar la bicicleta en espais no autoritzats. López ha remarcat que, des de fa cinc anys, s’han anat fent campanyes de conscienciació com per exemple una que va consistir a deixar fullets informatius penjats a les bicicletes mal aparcades. “No han estat prou efectives i, ara, ha arribat l’hora de fer un pas endavant i muntar controls”, ha conclòs.