Arran de l’atropellament mortal d’una ciclista el 18 de febrer a la cruïlla del carrer Doctor Ferran amb l’avinguda de la Pau, Mou-te en Bici va iniciar una recollida de signatures on es posava de manifest que durant la legislatura passada i l’actual no s’havia fet cap millora de les infraestructures ciclistes ni cap pla d’actuacions pel desenvolupament de la mobilitat sostenible a Salt.
La campanya de recollida de signatures es va fer en format digital mitjançant un formulari en línia i en paper recollides a peu de carrer. En total s’han reunit 354 signatures que ahir (20/07) es van entregar en mà a l’alcalde de Salt, Xavier Viñas, i al tercer tinent d’alcalde, Toni Vidal, en una reunió al mateix consistori.
A la reunió, Mou-te en Bici va transmetre als responsables municipals una gran preocupació per la inacció a nivell de mobilitat sostenible i sobretot de mobilitat en bicicleta dels últims, com a mínim, 6 anys. També es van posar sobre la taula les diverses notícies aparegudes als mitjans de comunicació de casos d’assetjament a ciclistes i de demandes d’alumnes i d’associacions de famílies per tal de tenir un accés segur als centres educatius.
Les peticions fetes es van resumir amb aquests 5 punts:
- Que Salt tingui per fi un pla de mobilitat que impulsi decididament la mobilitat sostenible. Mou-te en Bici es va oferir a col·laborar en les fases l’elaboració i diagnosi d’aquests plans de mobilitat.
- Aplicar a tot el terme municipal la zona 30 i assegurar que es compleixi. Els carrers que s’han remodelat a Salt encara prioritzen la mobilitat en cotxe i no eviten que vagin a poc a poc. Cal més pedagogia i senyalització per millorar la convivència a la calçada, més zones de vianants, zones restringides a veïns, voreres més amples, més passos de vianants segurs…
- Millora i ampliació dels actuals carrils bici de la vila (L’ajuntament ja disposa de diversos estudis amb propostes de millora, un del 2016 elaborat pels propis serveis tècnics i un del 2020 que fa referència a la via verda) . No pot ser que no s’hagi augmentat en els darrers anys ni un metre de xarxa ciclista. Cal millorar els que hi ha i fer-ne de nous.
- Engegar programes de formació i promoció de l’ús de la bicicleta, especialment a les escoles i instituts. I el primer pas seria permetre als alumnes accedir de manera segura i autònoma en bici i a peu al seu centre educatiu.
- Incorporar una patrulla ciclista a la Policia Local. És molt important que qui ha de fer complir les ordenances conegui de primera mà les problemàtiques amb les que es troben els ciclistes i doni exemple als conciutadans.
Malgrat les bones paraules per part dels responsables municipals, Mou-te en Bici lamenta que no s’hagi pogut concretar un pla d’accions urgents que sigui un primer pas de cares a solucionar les greus problemàtiques exposades.