La plataforma demana endurir el Codi Penal perquè qualsevol imprudència que impliqui un ciclista es consideri delicte
La plataforma gironina Mou-te en bici, que defensa els drets dels usuaris de les bicicletes, s’ha presentat com a acusació popular contra el conductor que va matar un ciclista belga de 61 anys a Roses el 9 d’octubre passat. És la primera vegada que una entitat que agrupa usuaris de bicicleta promou una acció judicial com aquesta.
El conductor circulava al doble de la velocitat permesa va envestir el ciclista i el va arrossegar uns metres damunt del capó. De resultes del xoc, el ciclista va morir a l’acte. El conductor, que va resultar il·lès, va donar positiu en el control de drogues.
La Nota de Premsa
El passat 9 d’octubre de 2016 a Roses (Girona), un ciutadà francès que circulava amb un cotxe Porsche Cayenne de lloguer, encalçava per darrere a un ciclista que anava per la seva dreta a la calçada. A causa de l’atropellament, el ciutadà belga Ronny Hilaire Soenen morí a l’acte.
La policia local de Roses, després d’efectuar diverses proves de control in situ al conductor, va detectar que havia consumit cocaïna; el resultat es va ratificar posteriorment a les proves de laboratori. També es desprèn de les investigacions realitzades per la policia que el vehicle circulava a gairebé el doble de la velocitat permesa (40 km/h) i que podria haver conduit sense la deguda atenció al volant.
Davant d’aquests fets, la Junta Directiva de la Plataforma «Mou-te en bici» ha decidit, prèvia comunicació amb la família del difunt, iniciar un procés per a personar-nos com a acusació particular contra el conductor, a fi i efecte d’esclarir els fets i de fer un seguiment respecte a l’accident i al judici posterior.
Ens trobem davant d’un cas de violència vial mal tipificat i poc castigat per l’actual legislació. Tal com afirmen les Associacions de Víctimes d’Accident de Trànsit: la conducció temerària, negligent i irresponsable constitueix un acte criminal, no un error de conducció.
És necessari, doncs, un canvi legislatiu que tipifiqui clarament aquests actes criminals i els castigui de forma contundent. No podem entendre que aquestes conductes no impliquin que la persona que n’és la causant no passi ni un dia a la presó. Això és necessari, i ho és encara més un procés d’educació vial, començant per incloure-la de manera curricular a les escoles.
Cal també una millora substancial de les infraestructures per circular en bicicleta amb seguretat: carrils bici amples i ben senyalitzats, carrils paral·lels a les carreteres, vorals amples i nets, senyalització adequada, limitació de velocitat,… I no quedar-nos aquí, sinó avançar per assolir els màxims objectius: ciutats amb accidents 0 i velocitat màxima de 30 km/h.
Ha quedat ben palès en aquest fet que és la velocitat la que mata, per tant la seva reducció i control permanent han de ser una prioritat de l’administració.