El Punt Avui – GIRONA – JENNIFER OLBRICH

Es comença a senyalitzar l’anella que unirà les comarques gironines i la Catalunya del Nord i que tindrà 366 quilòmetres

El Consorci de Vies Verdes té previst editar una guia per a usuaris

El Consorci de Vies Verdes preveu obrir d’aquí a un any els 366 quilòmetres de l’anella cicloturista que unirà les comarques gironines i la Catalunya del Nord, una ruta que s’està començant a senyalitzar. El projecte es va aprovar el juny del 2010, amb gairebé mig any de retard, i està previst que acabi el 31 de març del 2013. Tot i que ara tot just comença la fase d’execució i, amb aquesta, les despeses, es veu factible assolir aquest objectiu.
El projecte Pirinexus consisteix a crear una xarxa transfronterera de vies verdes que associarà entitats de Catalunya i dels Pirineus Orientals, amb la finalitat de desenvolupar una xarxa cicloturista contínua entre els dos costats de la frontera. La ruta recorrerà l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, la Garrotxa i el Ripollès, i també el Rosselló i el Vallespir, i passarà per capitals de comarca com ara Olot, Ripoll, la Bisbal d’Empordà i Ceret. El consorci treballa en el tram que seguirà la xarxa final, tot i que ja disposa d’una proposta inicial de traçat, sobre la qual, però, encara es faran algunes modificacions.
Trams pendents
Pirinexus s’engloba en el projecte Enllaç i, després de gairebé dos anys de l’aprovació del projecte, actualment està en la fase final, en la qual es fan els traçats, es consensua la participació dels ajuntaments, es comença a instal·lar la senyalització dels itineraris i, finalment, s’elabora una guia destinada als usuaris de la xarxa cicloturista, amb indicacions i consells de l’itinerari i altra informació útil. Segons Marcel Alofra, el tècnic del projecte, la majoria de municipis gironins que hi participen ja han aprovat entrar-hi, tot i que falta acordar alguns trams de la Jonquera i de Palafrugell. De la mateixa manera, explica Alofra, cal que en alguns trams concrets es portin a terme obres d’adequació per tal d’adaptar els camins rurals a la ruta.
El projecte es va presentar públicament el setembre del 2011, quan es va treure a la llum el logotip que a partir de llavors identificaria la ruta Pirinexus. La presentació va ser a càrrec del president del consorci, Miquel Calm, el gerent Emili Mató i Toni Iglésies, cap de l’empresa que va fer el disseny i creadora de la imatge final del projecte.
LA DATA
31.03.13
és la data prevista
de finalització del projecte Enllaç i de l’obertura de la ruta Pirinexus.