DDG – JORDI VILAMITJANA

“Impedir que la gent estengui la roba al sol és un absurd. Des de quan l’estètica mana per sobre de l’ètica i l’ecologia?”

La regulació de l’ordre i el sentit comú d’una ciutat per part de les autoritats mitjançant ordenances ha d’acomplir quatre principis fonamentals: ha de ser discreta, ha de ser eficaç, ha de servir a la gent i ha de ser factible. Per molt que els regidors aprovin que els pidolaires no poden remenar escombraries, si abans no s’arregla el problema de la gana i la misèria a la ciutat, difícilment s’aconseguirà res factible. Per molt que ses excel·lències s’entestin en el color de les cadires de les terrasses, si els preus del mercat i les ofertes són els que són, es farà un flac servei a la gent obligant-los a comprar amb la paleta de colors de la ciutat. Per molt que s’escrigui sobre bicicletes i voreres, no s’aconseguirà res si no es pensa ser eficaç amb les multes. Si no s’observa la necessària discreció, contràriament als efectes que es pretenen, la gent només hi veurà que obstacles.
Per tal que les ordenances no esdevinguin impertinències cal que les autoritats tinguin el cap ben clar. Sobretot que no intentin regular les més mínimes i insignificants activitats dels ciutadans i ciutadanes, fins al punt d’impedir, com els grans règims dictatorials del segle XIX, l’exercici de la llibertat i del sentit comú. Impedir que la gent estengui la roba al sol és un absurd. Des de quan l’estètica mana per sobre de l’ètica i l’ecologia? Quan tothom camina en la direcció de prescindir de les assecadores automàtiques i d’altres andròmines consumidores d’energia en favor de ventilacions creuades i estenedors de tota la vida, l’ajuntament es despenja amb una prohibició ridícula.
Sembla ben bé que algú, que no té més feina per fer, hagi d’anar pensant de quina manera pot fustigar la ciutadania amb petits detalls. I mira que n’hi ha de feina útil per fer: fer el mapa de les antenes de telefònica mòbil de la ciutat, per exemple, i informar la ciutadania de les radiacions i dels controls que se segueixen; fer el mapa de la contaminació acústica de la ciutat i posar-hi remei; mesurar la contaminació de les fonts de la Vall de Sant Daniel i potabilitzar-les; desbrossar els boscos propers a la ciutat per evitar ensurts en aquest estiu tan fogós…
Si necessiten idees, en tinc mil i escaig.