El Punt Avui
Jennifer Olbrich

El clown Ángel Amieva farà una ruta amb bicicleta de Figueres a Pequín buscant quin tipus d’humor agrada a diverses cultures del món

“Vivim en un món marcat per l’agressivitat i la violència, en què l’humor sovint no arriba a tothom.” Aquest és el motiu que ha portat Ángel Amieva, clown, actor i director teatral figuerenc, a iniciar la Ruta del Riure, des de Figueres fins a Pequín. El projecte s’iniciarà el 4 de març i consisteix en una ruta en solitari amb bicicleta que creuarà els continents europeu i asiàtic, passant per tretze països. S’emporta cinquanta quilos d’equipatge i una gran preparació psicològica, més que física, per afrontar el repte.

El projecte busca portar el somriure a diferents cultures i combina les tres passions de l’artista: viatjar, el ciclisme i l’humor. “He dedicat mitja vida a l’esport i l’altra meitat, a fer riure. Es pot dir que el projecte m’ha escollit a mi i no a l’inrevés.” Persegueix dos grans objectius: oferir espectacles gratuïts d’humor a persones desfavorides i fer un estudi de camp per donar resposta a la pregunta “Què ens fa riure?” Tot això ho convertirà, quan torni, d’aquí a sis mesos, en un llibre i un documental.

Els espectacles es basaran principalment en la mímica, en el tipus d’humor slapstick comedy, usat en el cinema mut, i jugaran amb l’efecte sorpresa implicant directament els espectadors en els esquetxos. Algunes actuacions ja estan concretades prèviament, com és el cas de Croàcia, però la majoria s’organitzaran una vegada iniciada la ruta per evitar imprevistos. L’objectiu és recórrer cent quilòmetres diaris o bé pedalejar durant sis hores al dia, absorbint les impressions dels diferents països. “La bicicleta és el mitjà ideal. No és tan lent com anar a peu però tens temps de mirar als ulls de les persones.”

La idea de dur a terme el Projecte Riure va sorgir a causa de la necessitat d’experiència vital de l’artista, així com d’un moment personal i professional ideal.

El viatge d’Amieva es podrà seguir diàriament a través del bloc al seu web www.rodaclown.org.