DdG – JOAN ALCALÀ

“El Ple de l’Ajuntament va aprovar definitivament la proposta que preveu un total de 256 accions concretes encaminades a fer de Girona una ciutat més respectuosa i amable amb el medi ambient i amb el desplaçament de vianants i conductors”

Per primera vegada, i permeteu-me dir que ja era hora, Girona disposa d’un Pla de Mobilitat Urbana (PMU) que ordena la circulació de la ciutat. Després de més de dos anys de treball actiu i compromès de la Taula de Mobilitat, en què han participat una trentena d’entitats, dilluns passat el Ple de l’Ajuntament va aprovar definitivament la proposta que preveu un total de 256 accions concretes encaminades a fer de Girona una ciutat més respectuosa i amable amb el medi ambient i amb el desplaçament de vianants i conductors.

En l’aprovació definitiva del passat dia 15, la proposta que presentava el govern de CiU va comptar amb el suport de tots els grups polítics excepte el dels representants d’ICV-EUiA i la CUP, que van decidir abstenir-se malgrat l’ampli consens ciutadà obtingut arran de la bona feina feta per les entitats. Malgrat aquestes abstencions, haig de reconèixer un alt grau de satisfacció personal i col·lectiva, com a govern, per haver aconseguit tirar endavant un projecte -i una obligació que ja tenien governs anteriors, els quals, malgrat haver-ne pagat estudis previs mai van materialitzar- en què hem aconseguit involucrar amplis sectors de la societat en un procés participatiu desconegut fins ara en la política municipal de Girona.

L’aprovat és un pla que, com sens dubte tot en aquesta vida, es pot millorar, i és per aquest motiu que com a govern ens hem obligat a presentar informes semestrals del seu estat d’execució per tal que la Taula de Mobilitat valori si la feina s’està fent bé. Un total de 42 indicadors, entre els quals el nivell de soroll o l’aforament de vehicles, ens han d’ajudar a fer-ne un bon seguiment. A part dels informes semestrals, als tres i als sis anys de l’aprovació del PMU el govern haurà d’informar al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de com està evolucionant.

Ens hem marcat una vigència del PMU de sis anys, perquè sens dubte l’evolució que la ciutat experimentarà en aquest període de temps ens obligarà a reformular alguns plantejaments, a fer-ne correccions i a proposar noves actuacions.

Com deia abans, estem satisfets d’haver aprovat el Pla de Mobilitat Urbana gràcies a la gran feina feta per les entitats i que, malgrat ser un govern amb minoria, hem aconseguit un ampli consens polític i ciutadà. I permeteu-me presumir, ara que ve Nadal i estem tots més generosos que mai, que el PMU és la cirereta d’un pastís, el de l’activitat d’un servei municipal com el de Mobilitat i Via Pública, que dia a dia treballa de manera eficaç perquè la nostra ciutat funcioni millor. Que ha aconseguit incrementar el nombre d’usuaris de la Girocleta; que per primera vegada a Girona estem començant a tenir una bona xarxa de carrils bici que l’any que ve travessarà la ciutat de nord a sud amb l’ocupació del vial de sota el viaducte; que permet que els conductors paguin la zona blava des del seu telèfon mòbil; que fa que els usuaris del bus urbà incrementin el seu grau de satisfacció amb el transport públic gràcies al qual hem afinat algunes línies a trajectes més ajustats i perquè, quan un arriba a la parada, sap els minuts que s’ha d’esperar només mirant als panells que hi hem instal·lat… Fins i tot poden consultar el temps d’espera des dels seus dispositius mòbils a través d’aplicacions com el GironaIn.

No és, aquesta, una carta als Reis de la bona feina feta. És un agraïment a totes aquelles persones que treballen i fan possible que Girona sigui més accessible per als gironins i per als que ens visiten, que cada cop també són més.