El Punt Avui – GIRONA – JORDI NADAL

Fer més carrils bici, limitar la velocitat dels cotxes i crear pàrquings segurs, entre les propostes
Lamenten que la taula de mobilitat hagi perdut empenta

Els grups municipals de la CUP i ICV-EUiA de Girona van presentar conjuntament, dimarts, a la taula de mobilitat, una bateria de propostes per promoure l’ús de la bicicleta a la ciutat. Entre aquestes propostes hi ha la millora de la connexió dels carrils bici: “Hi ha alguns encreuaments que presenten un estat clamorós. Les bicicletes han de tenir vies segregades segures i funcionals”, opinava ahir el portaveu de la CUP, Jordi Navarro. Una altra de les propostes és ampliar la xarxa de carrils bici i adaptar els semàfors per afavorir ciclistes i vianants.

També han pensat en la seguretat. Proposen que s’endeguin acords amb els pàrquings a fi que adaptin zones per a l’aparcament de bicicletes. Una altra opció que plantegen és la creació de biciboxs, aparcaments segurs exclusius per a bicicletes. Creuen que disposar d’aparcaments segurs evitaria robatoris i seria una manera de donar més confiança als usuaris per usar les bicicletes a la ciutat. No s’obliden de la formació dels ciclistes a fi que siguin més respectuosos i responsables en l’ús del vehicle.

Pel que fa als cotxes, demanen que s’estenguin les vies amb velocitat màxima permesa de trenta quilòmetres per hora. Es fixen també en col·lectius que podrien fer rebaixar el nombre de cotxes a la ciutat si opten per l’ús de la bicicleta. Parlen, per exemple, dels treballadors municipals i del transport de petites mercaderies a escala local —opcions que, diuen, ja funcionen amb bons resultats en algunes ciutats–. Demanen, també, un acord amb la UdG per promocionar la bicicleta —la comunitat universitària gironina està formada per unes catorze mil persones.

La regidora d’ICV-EUiA Núria Terés no va descartar portar les propostes al ple, si és que el govern de la ciutat no els fa prou cas a través de la taula de mobilitat. La regidora considera que la taula va començar “amb una bona embranzida” fa poc més d’un any, però que a poc a poc ha anat perdent empenta “fins a arribar a una situació bastant crítica” pel que fa a la participació. Terés considera que una de les raons pot ser que el treball de la taula és “molt teòric”. Amb aquestes propostes es pretén “portar a l’acció” amb mesures concretes un pla estratègic del foment i ús de la bicicleta.

LA XIFRA

1.900 usuaris registrats de la Girocleta hi ha aproximadament. Els grups creuen que cal ampliar la xarxa.