Des de l’associació Mou-te en Bici fem les següents propostes a la consulta pública prèvia a l’Ordenança de les zones de baixes emissions a la ciutat de Girona:

D’aplicació metropolitana

Que la zona de baixes emissions (ZBE) sigui d’àmbit metropolità. No té sentit limitar l’aplicació d’aquesta mesura al terme municipal quan l’entramat urbà, i la contaminació de l’aire, continua a municipis veïns com Salt, Sarrià, Vilablareix o Fornells.

D’aplicació a tot l’entramat urbà

La zona de baixes emissions (ZBE) no es pot limitar a pocs carrers del centre de la ciutat, ha de ser una mesura integral que incorpori tot l’entramat urbà.

Acompanyat de mesures per prioritzar la mobilitat activa i col·lectiva

La zona de baixes emissions (ZBE) no es pot limitar a reduir determinats vehicles contaminants de la ciutat. Cal que les mesures vagin acompanyades d’un pla d’accions per prioritzar decididament la mobilitat activa (a peu i en bici) i col·lectiva (transport públic).

Reducció d’aparcaments de vehicles motoritzats

La zona de baixes emissions (ZBE) ha de servir per limitar el pas dels vehicles motoritzats. Per aconseguir aquest objectiu, és imprescindible que es redueixin dràsticament els aparcaments disponibles dins la ciutat i s’aprofiti aquest espai per l’ampliació de voreres, espais verds, parcs i carrils bici.

Distribució de mercaderies en bicicleta

Que en la distribució de mercaderies dins la ciutat, l’última milla es faci exclusivament en bicicletes de càrrega. L’ús de furgonetes i camions només s’hauria de permetre en casos puntuals i justificats.

Zones d’emissions 0 al voltant dels centres educatius

Molts estudis han demostrat que la contaminació de l’aire té una especial afectació a la salut dels infants i adolescents, per això, és imprescindible que al voltant dels centres educatius es garanteixin zones d’emissions 0.

Reduir el parc d’automòbils incentivant el desballestament

Cal que s’incentivi a les persones que decideixin desfer-se del seu antic cotxe o moto i passar-se a la mobilitat activa (a peu o en bici) o col·lectiva (transport públic). Les ajudes poden ser en forma d’abonaments gratuïts.

Incentivar el desplaçament sostenible a la feina

Que els treballadors que justifiquin degudament que van a treballar a peu, en bici o en transport públic gaudeixin de descomptes en els tributs o d’altres avantatges com ara abonaments gratuïts. Les empreses amb la totalitat del seus treballadors desplaçant-se de manera sostenible també hauria de gaudir d’incentius.

Girona, 3 de febrer del 2022