25042014

DdG – GIRONA -| R. VAN EECKHOUT

Ecologistes, partits locals i entitats reclamen que només hi hagi millora a la carretera de la Vergonya

Reclamen que es retiri el projecte existent i que les actuacions es limitin a fer millores sobre el traçat existent. Gairebé una vintena de grups ecologistes, seccions de partits locals a municipis veïns i altres entitats s’han ajuntat per oposar-se a la proposta de la variant de Bescanó de laGeneralitat de Catalunya, una via que permetria treure el trànsit de pas pel centre del municipi. Aquest front comú defensa que el traçat que proposa el Govern trinxaria l’ecosistema i afectaria greument el curs del riu Ter.

“Totes les entitats aquí representades estem d’acord en què s’han de fer millores, però no un traçat nou”, va exposar ahir el portaveu dels Naturalistes de Girona, Sergi Nuss. D’aquesta manera va defensar que el que demanen les entitats agrupades és que s’impulsi l'”alternativa 0″, és a dir fer millores en els revolts més conflictius de la via actual. “Creiem que amb millores puntuals als revolts de Vilanna i Montfullà, per exemple mitjançant desmunts i túnels falsos, es retallarien significativament els revolts i es reduiria la perillositat de la carretera”, va remarcar Nuss.

En la presentació de les seves al·legacions, aquest front denuncia que no s’ha tingut en compte aquesta “alternativa 0” a l’hora d’elaborar el projecte, i que tampoc s’ha contemplat l’opció de fer la variant pel sud del Ter. “Des d’un punt de vista medi ambiental, té menys impacte l’alternativa sud. Quin sentit té travessar cap al nord del Ter si després has de tornar al sud?”, va exposar el portaveu.

En el seu rebuig a l’actual proposta, que passa pel nord del Ter, les entitats posen de manifest que si s’acaba tirant en davant, el territori quedaria amb una carretera a cada banda del riu (l’existent i la nova variant).

Entre els opositors hi ha l’Associació de Naturalistes de Girona, l’Ateneu Naturalista, l’Ateneu de la Vall del Llémena, Ecologistes en Acció, Marfull, Mou-te en Bici, Aigua és Vida, Societat d’Estudis i Recerca de Salt, la CUP d’Anglès i Girona, IPS de Salt, ERC de Salt i Sant Gregori, ICV comarques gironines i les seves seccions locals de Girona i Salt.

“Incongruent”

El motiu principal de les entitats per oposar-se a la variant és l’efecte que tindria l’obra sobre el medi ambient. De fet, consideren que és contradictori que s’impulsi aquesta infraestructura en una zona en la que s’ha d’impulsar un projecte de conservació de la fauna. “És una absoluta incongruència demanar fons europeus per recuperar i preservar el riu Ter en un projecte Life Potamo Fauna i després fer un projecte per destruir-lo”, va denunciar Nuss.

Segons els opositors, la nova variant afectaria greument dos espais inclosos dins la Xarxa Natura 2000 (que també reben fons europeus per la seva preservació) com són les Deveses de Salt i el sector Vilanna-Devesa del Compte d’en Berenguer.

Segons va informar fa un mes el Departament de Territori i Sostenibilitat, la nova via serà de set quilòmetres i tindrà un cost d’uns 52 milions d’euros. Entre algunes de les actuacions previstes hi ha la construcció d’un viaducte de 865 metres per creuar el riu Ter, un túnel artificial d’uns 100 metres de longitud, i un altre viaducte de 580 metres per tornar a travessar el riu.

Segons recollia l’Agència Catalana de Notícies, la variant de Bescanó també ha rebut al·legacions del Consorci del Ter. El ple de l’Ajuntament de Salt també ratificarà les seves, en les que reclama a la Generalitat estudiar una altra alternativa que no afecti les Deveses de Salt.