Girona. El tram sud

El Punt Avui – GIRONA – DANI VILÀ

El nou carril bici del carrer Oviedo fa perdre 82 places de pàrquing, que es recuperaran en altres sectors
L’avinguda tindrà aparcaments als dos costats a l’últim tram per ordenar el trànsit

El sector sud de Sant Narcís experimentarà en les pròximes setmanes un important replanteig dels aparcaments del sector. El consistori aprofita el reasfaltatge del carrer Oviedo per situar-hi un carril bici que anirà des de la zona del carrer Josep Maria Gironella fins a tocar de la plaça de Salt, i aquesta implantació farà perdre 82 places d’aparcament.

En concret, el carril bici suposa que es perdi tota la filera d’aparcaments que hi ha a tocar dels habitatges i la delegació de l’Agència Tributària. L’equip de govern, i en concret l’àrea de Mobilitat, ha proposat, però, la recuperació de bona part d’aquestes places i ha presentat la implantació de 71 noves places gratuïtes als carrers propers del mateix sector del barri. El carrer que es modificarà més serà el de l’avinguda de Sant Narcís, que incorporarà una fila d’aparcaments en el tram final, un sector amb diversos comerços i que ara s’utilitza per al trànsit. Només a l’avinguda el govern calcula que recuperarà 43 places de les que es perdran al carrer Oviedo. La resta de places que es crearan seran al Narcís Sureda, amb deu aparcaments nous, i als carrers Antoni Gaudí i al Mare de Déu de la Salut, amb nou places noves en cadascun.

El regidor de Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, explica que en realitat “es recuperaran més places perquè s’ordenarà un aparcament que ara no està senyalitzat a tocar de la via”. De fet, es tracta d’un descampat que ja s’usa com a aparcament i que els comerciants i veïns del sector reclamen des de fa temps que s’ordeni i es millori. Alcalà considera que el nou carril bici al carrer Oviedo “servirà per ordenar aquella via, ja que s’estrenyen els carrils i s’hi donarà més seguretat”.

La presidenta dels comerciants del sector sud de Sant Narcís, Eva M. Trias, veu bé el projecte, tot i que hi afegeix: “Ho veiem tot massa provisional i molt embastat, perquè no sabem si hi haurà papereres, bancs o si trauran els pilons de les zones de pàrquing noves perquè no topin amb les portes dels vehicles”. Una de les demandes dels comerciants era la creació d’un espai “aparca i compra”, però Alcalà diu que no s’instal·larà perquè ja hi ha zona blava i perquè no hi ha dificultat per trobar aparcament a la zona. Admet que caldria replantejar les zones blaves i potser eliminar-les perquè tenen una ocupació per sota del 15%, però recorda que quan es va fer la proposta els veïns van decidir no tocar-les i ara cal esperar que es renovi el contracte.

Els comerciants també recorden: “Hem esperat molt que es fessin les millores; per tant, si Adif en fa una part, que l’Ajuntament també hi posi uns diners.” El projecte també preveu nous semàfors en el punt on es troben l’avinguda de Sant Narcís i el carrer Oviedo, un punt perillós i que ara ho seria també per als ciclistes que usin el nou carril bici que s’hi pintarà. Les obres han d’acabar-se el mes d’abril.

Vorera de nou metres d’amplada

Una de les obres importants que Adif assumeix al sector sud de Sant Narcís és l’eixamplament de la vorera del carrer Oviedo a tocar del carrer Josep Maria Gironella i de l’escola Cassià Costal. En concret, la vorera situada a tocar d’un colmado que fa molts anys que és al barri i d’un parell de comerços més variarà de la nit al dia. Així, la vorera actual que fa impracticable el pas dels vianants la majoria del temps passarà a tenir fins a nou metres d’amplada. Es crea així una mena de plaça en aquest punt, que traurà espai de calçada als vehicles i s’aprofitarà per estrènyer els carrils i el revolt molt ample que hi ha ara. Si bé és cert que, amb aquests nou metres en el punt més ample, també s’hi situarà el carril bici fins al pas per sota del tren, on les bicis ja aniran pel nou carril exclusiu.