DdG – Maël Ruscalleda – Girona
Decebedor l’article “Bicicletes i vianants amb convivència difícil” publicat per Diari de Girona el passat 7 d’abril. Un article completament buit de periodisme que diu molt poc a favor del nostre diari. No aporta res per a un debat madur. És evident que si un es planta a observar la ciutat durant unes hores, veurà una mà d’actes incívics. Però això no és periodisme. És promoure una antipatia recíproca i totalment infructuosa entre ciclistes, conductors i vianants. És posar etiquetes a un col·lectiu a causa dels actes individuals d’uns pocs. De ciclistes que no respecten ningú, n’hi ha. Igual que de conductors i vianants.
El tret característic no és amb què es desplaça cadascú, sinó el comportament que un té envers els altres. I, malauradament, la ciutat compta amb un gran nombre de persones amb dèficits greus en educació, valors i sentit comú. Segurament el noi que esquiva vianants per plaça Catalunya, fa avançaments improcedents quan agafa el cotxe o no para en passos de vianants. O potser és un d’aquests que llencen la bossa de la brossa a les papereres del carrer en lloc del contenidor. No es tracta de ciclistes; es tracta de gent que no pensa més enllà de si mateixa. És evident que cal reduir aquests comportaments en una ciutat on la bicicleta intenta agafar protagonisme.
Però aquests articles són un flac favor social. La ciutat necessita la bicicleta per reduir el trànsit rodat i ser més accessible, moderna, tranquil·la, neta i visitable. Els ciclistes ens fan un favor a tots restant un cotxe més al carrer. Cal educar, conscienciar i treballar per la convivència i el respecte a les normes. La ciutat ha de prioritzar vianants, bicicletes i, per últim, els vehicles. La bicicleta ha de ser mitjà de transport, no només oci. Aquesta hauria de ser la línia del diari.