La jornada va començar a les 10 h del matí a la plaça major d’Olot amb un taller de manteniment i reparació de bicicletes. Els assistents a l’activitat van tenir a la seva disposició, durant més d’una hora, el servei d’un mecànic que els mostrava com posar a punt la bicicleta; revisant l’estat de les rodes, les pastilles i cable del fre, la cadena, l’eix del pedal i les rodes, etc. El taller va anar a càrrec del mecànic de bicicletes Jordi Ardid.
En acabar el taller, va arribar el moment de l’animació a càrrec del pallasso Jordi Planella. A través del seu espectacle “Jony Velo, la moto que volia ser bicicleta” va aconseguir fer riure a tot el públic mentre explicava la seva transformació de motorista a ciclista. Un toc divertit, on mitjançant l’humor es van donar exemples d’accions sostenibles per minimitzar l’impacte dels residus.
A continuació, i com a acte de clausura, es va convidar a totes les persones assistents a una mini bicicletada popular pels carrers d’Olot. La ruta, que anava acompanyada de música, va durar aproximadament mitja hora i va tenir el seu inici i final a la plaça major.
En el transcurs del matí, es podia visitar una exposició dedicada a la bicicleta cedida per l’entitat “Mou-te en bici Girona”. I també es disposava d’un d’espai reservat per deixar anotats suggeriments per a l’ús de la bicicleta a Olot. La majoria proposaven la creació de més carrils bici dins la ciutat, d’altres suggerien més aparcaments segurs, i alguns comentaris feien referència als avantatges d’anar en bicicleta: reducció de la contaminació i millor salut per als usuaris/es.
Aquesta activitat, juntament amb els tallers de reparació de bicicletes duts a terme a les escoles verdes d’Olot i Les Preses el passat dilluns, s’emmarquen en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que se celebra del 17 al 25 de novembre arreu d’Europa. Totes les activitats i accions que es porten a terme, estan orientades a sensibilitzar sobre la prevenció de residus. Enguany, el Consell Comarcal ha impulsat l’organització d’activitats relacionades amb la bicicletes, com a element clau per prevenir residus sòlids i, però també sobretot, residus atmosfèrics, a més dels avantatges globals que té aquest vehicle eficient (salut, qualitat de vida, etc.). Totes les activitats han estat organitzades pel SIGMA i el Consell Comarcal, conjuntament amb Escola Pia Olot, Escoles Verdes, Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa i Mou-te en Bici.