El Punt Avui – ACN – T.S SANT GREGORI
Uns senderistes troben un ferro amb claus de punta clavat al mig del camí de Sant Grau
El centre Biker Girona alerta els Mossos d’Esquadra, que investiguen de qui és el terreny

Uns joves van localitzar dissabte una troballa desagradable mentre feien esport per un corriol del puig de Sant Grau, dins del municipi de Sant Gregori. Un dels membres del grup va ensopegar-hi i, en acostar-s’hi, van veure que es tractava d’una trampa feta de ferro amb sis claus que algú havia enterrat sota la terra del camí, a la profunditat necessària perquè no es pogués doblegar ni girar. Un dels membres del grup, veí de Bescanó i conegut del Centre Biker Girona, va donar a conèixer els fets i des d’aquesta empresa ho han denunciat a la seva pàgina de Facebook, en què tenen més de 3.370 seguidors. “És un lloc per on acostuma a passar molta gent corrent i en bicicleta, la trampa s’ha col·locat per fer mal”, ha explicat el gerent del centre, Isidre Mor.

Des del Centre Biker Girona assenyalen que mai abans havien tingut constància de trampes semblants contra ciclistes i corredors a les comarques gironines, tot i que sí que n’havien trobat a altres zones de Galícia o del nord de l’Estat espanyol. Segons Mor, mitjançant la pàgina de Facebook han pogut denunciar els fets i s’han posat en contacte amb l’Ajuntament de Sant Gregori, que ja ha demanat la situació exacta on s’havia trobat la trampa. També n’han alertat els Mossos i els Agents Rurals, que ja investiguen qui és el propietari dels terrenys on s’ha trobat l’artefacte.

“Si no ho veus i hi passes per sobre corrents et destrosses el peu”, ha explicat Mor. La trampa la va trobar un conegut de l’empresa, veí de Bescanó, que forma part d’un grup de la vila i que acostuma a fer rutes en bici o senderisme. Anava amb la seva dona i una amiga, i quan baixaven pel corriol de l’ermita de Sant Grau, l’amiga s’hi va entrebancar. Pensant-se que es tractava d’una branca, va intentar retirar-la però en fer-ho, es van adonar que era un parany perillós.

El gerent ha assegurat que la zona on l’han trobat és un espai concorregut, un camí que passa entremig del bosc on molta gent hi va a córrer i a fer ciclisme. “S’ha posat amb la idea de fer mal, en un punt de pas obligat per tothom que circuli amb la bicicleta o hi passi corrents. A més, són claus de grans dimensions i amb les punxes dretes; té uns suports que s’enterren fondo –uns 30 o 40 centímetres– perquè la trampa no bolqui ni es mogui quan la trepitgen o hi passin per sobre amb la bici”, detalla.

LA DATA

05.12.15 Una dona es va entrebancar amb el parany i va descobrir que es tractava d’una trampa posada amb malícia.

Troben claus a Vilaür i fils de cuca a la via verda d’Anglès

Fa uns anys, el 2009, diversos ciutadans van denunciar que havien trobat trampes fetes amb claus enterrats sota la terra del camí o filferros lligats de punta a punta dels arbres als boscos del voltant de Saus, Vilaür, Camallera i Vilopriu. En aquell cas, les trampes estaven col·locades amb la intenció de fer mal a ciclistes, motoristes i vianants que passessin per la zona. Un motorista alemany es va lesionar per culpa dels paranys. A més, es va trobar una nota escrita a mà i penjada d’un arbre en què es feia referència als suposats sorolls i molèsties que comportaven el pas d’aquests vehicles per la zona. Per aquest cas, van imputar un veí de la zona sospitós d’haver posat els paranys per foragitar-ne els forasters. Un altre cas va passar a Anglès el 2008, i en aquesta ocasió el parany, destinat bàsicament a ciclistes, era un fil de cuca (que resulta invisible anant de pressa) que travessava de costat a costat la via verda amb el risc d’enganxar algun ciclista pel coll. El jove ciclista olotí el va descobrir i va alertar del cas. El 1994 un motorista de 42 anys va morir degollat per una cinta de niló que uns vàndals havien col·locat i que travessava de banda a banda el carrer Indústria de Barcelona.