1803213

El Punt Avui – GIRONA – JORDI FERRER

Un estudi del pla de mobilitat de l’Ajuntament detalla que més de la meitat dels desplaçaments dins la ciutat es fan a peu

El vehicle privat s’utilitza en el 81% de les connexions amb la capital

Un 2,3% dels moviments a la ciutat de Girona en dies feiners es fan en bicicleta, segons indica un estudi encarregat per l’Ajuntament, que elabora el pla de mobilitat urbana (PMU). L’anàlisi dels 232.819 desplaçaments diaris permet constatar que el 81% de connexions amb la capital del Gironès (entrades i sortides) es fan amb vehicle privat.

Professionals d’Asessoria d’Infraestructures i Mobilitat (AIM), l’empresa que ha redactat l’estudi, destaquen que el 2,3% de ciclistes és indicatiu d’un ús “habitual i freqüent”. Personal de l’AIM va participar dilluns en la taula de mobilitat, una eina de treball dins del PMU. En bici, també es fan l’1,1% de les connexions amb altres municipis (2.192 viatges).

Segons l’estudi, els dies feiners hi ha els esmentats 232.819 moviments interns. El transport privat motoritzat (cotxe, moto, camioneta, autocar o furgoneta) mobilitza el 31% dels desplaçaments dins la ciutat (73.127). És la meitat de la suma entre el total de vianants i els ciclistes (un 65%). En canvi, en transport públic (autobús) només hi va el 4%. El cap de setmana hi ha 167.500 desplaçaments dins la ciutat.

L’estudi detalla la destinació dels moviments que surten de Girona i l’origen dels visitants a la ciutat. Els dies feiners el 54,5% dels desplaçaments són moviments interns dins la ciutat, davant dels que van (o vénen) a Salt (8,9%) i Figueres i Sarrià (1,8%). En canvi, si s’analitza la circulació del cap de setmana i els dies festius, el 3,6% dels moviments connecten amb Barcelona.

A mitjà termini, l’AIM i l’equip de govern tenen la intenció que el flux de vianants i ciclistes augmenti, i que aquests dos col·lectius se sentin “més segurs”. “L’objectiu del pla de mobilitat és fer una ciutat més amable, més transitable, cosa que farà que baixi la sinistralitat”, destaca el regidor de Mobilitat de Girona, Joan Alcalà.

Del 65,1% al 69%

L’AIM i l’equip de govern donarien per bo que els desplaçaments en bicicleta (2,3%) i a peu (62,8%) s’incrementessin fins al 69%, el 2017. “El pla director de mobilitat de les comarques gironines valora com un pas endavant un increment anual de l’1%”, admeten fonts d’AIM.

Les dades de l’estudi s’obtenen a partir de l’enquesta de mobilitat quotidiana (EMQ) del 2006, que els organitzadors traslladen a l’actualitat, les 1.600 enquestes ciutadanes de l’Ajuntament.

LA FRASE

L’aposta per la mobilitat no és maquillatge. No hi ha solucions úniques, però caminem
Joan Alcalà
REGIDOR DE MOBILITAT DE GIRONA

LA XIFRA

5.342 desplaçaments diaris es fan a Girona en bicicleta. És el 2,3% del total. En vehicle privat, es fan el 31% (73.127).
Tram de prioritat per a bicis al carrer Santa Eugènia

Dues ciclistes, pedalant per Girona Foto: M. LLADÓ.

L’Ajuntament senyalitzarà un tram del carrer Santa Eugènia (en direcció al centre) en què les bicis tindran prioritat sobre els cotxes. Serà mig quilòmetre, entre la plaça del Barco i can Ninetes.