131015

DdG – GIRONA

Fins al 18 d’octubre hi haurà més d’un centenar d’activitats, sota el lema “Tria, Canvia, Combina”

La setmana de la mobilitat sostenible i segura va arrancar el passat diumenge i s’allargarà fins al 18 d’octubre. Per això, al llarg dels propers dies els diferents ajuntaments proposen activitats dirigides a fomentar l’ús de mitjans de transport alternatius, amb la idea d’impulsar una nova mobilitat que minimitzi els efectes de l’ús del vehicle privat. El lema d’aquest any, “Tria, Canvia, Combina”, proposa avançar cap a un transport més sostenible, segur i saludable. Les finalitats són canviar la forma de desplaçar-se per incrementar els nivells d’activitat física, contribuir a millorar la qualitat de l’aire que es respira a les ciutats i ajudar a prevenir accidents de trànsit. Escollir un transport públic col·lectiu per anar a la feina, a més de caminar o moure’s en bicicleta quan es va de compres en comptes d’agafar el cotxe són altres objectius per millorar la salut i estalviar.

Durant la setmana de la mobilitat, a l’àrea de Girona hi ha 63 municipis, cinc consells comarcals, set operadors de transport públic i 13 entitats del conjunt de les comarques gironines que fan nombroses activitats, amb l’objectiu de donar un nou pas per a la conscienciació social en la necessitat d’una nova mobilitat urbana que eviti els efectes negatius que es deriven d’un ús inadequat del cotxe a la ciutat.

L’ATM de l’àrea de Girona, juntament amb les 88 entitats adherides a la setmana, han preparat un munt d’activitats lúdiques que es porten a terme els propers dies. A més, els diversos municipis adherits també han presentat una sèrie d’accions de caràcter permanent, per aconseguir també una mobilitat més sostenible i segura.

Per tant, els objectius principals de la setmana són, entre altres, estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’emissió de gasos que causen efecte hivernacle i el consum racional de recursos energètics. Des de la setmana de la mobilitat també s’aposta per sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals en transport i, a més, informar-la sobre les diverses modalitats.

Altres finalitats de les activitats són impulsar un ús dels mitjans de transport sostenibles i en particular del transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics. Per això, es vol potenciar el retrobament ciutadà cap a la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat. També es reflexiona sobre com afecta en la salut l’ús irracional del transport motoritzat.