Girona. El regidor de mobilitat, Joan Alcalà, a la cantonada de la plaça Marquès de Camps amb Gran Via on anirà el nou carril bici.

Girona. El regidor de mobilitat, Joan Alcalà, a la cantonada de la plaça Marquès de Camps amb Gran Via on anirà el nou carril bici.

El Punt Avui – DANI VILÀ – GIRONA

Serà al tram entre la travessia del Carril i el carrer Nou, per garantir l’enllaç dels usuaris de les bicicletes
El projecte costa 300.000 euros, refà en part la plaça i inclou un semàfor a la Gran Via

L’equip de govern de l’Ajuntament de Girona té acabat el projecte que permetrà enllaçar amb carril bici el tram entre la travessia del Carril i el carrer Nou. L’opció escollida per fer-ho serà abolir un dels carrils de circulació del trànsit rodat, eixamplar la vorera i que el nou carril bici circuli a tocar dels vianants, com ja passa ara al carrer Emili Grahit.

L’àrea de mobilitat va comprovar que en un carrer de quatre metres de calçada per on passen busos i camions no era possible garantir el marge de seguretat necessari per als ciclistes. Això comportarà que s’eliminin els arbres i que el tram més estret de vorera es mantingui com a mínim de 2,80 metres i que el carril bici n’ocupi 2,5. Es tracta d’un projecte valent per resoldre una demanda dels ciclistes, que ara es troben que el carril bici queda interromput just sota el viaducte i molts opten per continuar per la vorera. El projecte suposarà més canvis al sector. Així, per exemple, s’ampliaran de manera considerable les cantonades del carrer Santa Eugènia amb la plaça Marquès de Camps i també les de la Gran Via.

Alhora, tota l’operació comportarà canvis a la part central de la plaça Marquès de Camps; així, es pavimentarà amb panots bona part de la plaça per donar-hi uniformitat. Aquesta decisió s’ha pres perquè en aquest punt els ciclistes compartiran un petit tram amb els vianants i se’ls obligarà a fer una sinuositat. Així, els ciclistes creuaran la plaça per dirigir-se fins a l’actual pas de vianants, passaran per sobre la vorera per darrere l’estació de la Girocleta i retornaran a tocar de la calçada molt a prop de l’oficina de loteria i la farmàcia. La sinuositat s’ha previst per evitar que els ciclistes vagin massa de pressa i per garantir més seguretat. En aquest punt, per evitar creuaments, també s’ampliarà el xamfrà amb la Gran Via i es posaran un semàfor i un pas de vianants, fet que permetrà a ciclistes i ciutadans travessar en línia recta fins al carrer Nou. Un altre canvi que preveu introduir el govern és que els vehicles que girin des de la Gran Via i entrin a la plaça Marquès de Camps hagin de cedir el pas als busos i vehicles que provinguin de la plaça. A més, un dels carrils es destinarà als vehicles que vagin cap a Santa Eugènia i el de la dreta, als que vulguin girar cap a la ronda de Ferran Puig.

L’atrevit projecte té un pressupost d’uns 300.000 euros, ja que els nous semàfors i l’obra que requereix tota la recomposició encareixen l’actuació. En el període d’exposició pública no s’ha rebut cap al·legació i el projecte ja està aprovat, a punt perquè es posi a licitació.

Aposta per la bicicleta

El tinent d’alcalde de mobilitat, seguretat i via pública defensa que el projecte aprovat i arriscat “és un exemple més de l’aposta per la mobilitat sostenible i segura”, i posa en relleu que amb aquest projecte i el que està previst sota el viaducte i el del Pont Major “es començarà a visualitzar que es podrà travessar de nord a sud i d’est a oest amb carrils bici”. El projecte del nou carril bici al Pont Major connectarà amb el carril que ja incorporava tot el sector del pont nou sobre el Ter, per garantir la seguretat dels ciclistes i continuar promovent l’ús de la mobilitat sostenible a la ciutat de Girona, en aquest cas, amb les bicicletes.