Diari de Girona
T.C.C

L’Ajuntament de Girona espera que la urbanització de Baix Domeny s’edifiqui amb 1.200 pisos i vivendes socials

L’Ajuntament de Girona va organitzar ahir una festa per celebrar l’obertura de la nova urbanització de Baix Domeny, un paratge, de moment sense edificis, que comprèn més de 250.000 metres quadrats. Les obres per construir els carrers, habilitar les zones esportives, els jocs infantils, la jardineria i soterrar els serveis ha costat 11,8 milions d’euros, en gran part dels propietaris dels terrenys. Tot i que el Pla General preveu la possibilitat d’aixecar-hi 1.200 habitatges, molts dels quals de protecció oficial, ara per ara no hi ha cap projecte per a cap de peces que conformen la zona.

L’ocasió s’ho valia. Això si més no és el que devia pensar l’equip de govern. Fins a sis regidors van assistir a l’acte d’estrena de la zona. Al capdavant l’alcalde, Carles Puigdemont. També els regidors Maria Àngels Planas, Coralí Cunyat, Jordi Fàbrega, Carles Ribas i Joan Alcalà. El PSC va assistir-hi amb tres representants: Pia Bosch, Amèlia Barbero i Sílvia Paneque. També van participar a l’obertura més d’un centenar de nens i nenes de les escoles de Domeny, Taialà i l’Escola Nova, així com veïns i entitats de la zona. Són els que en gaudiran.

Multitud d’equipaments

Ara mateix, el Parc és el nou espai verd i lúdic a la ciutat i inclou tota una sèrie d’equipaments i jocs nous com: skate park, rocòdroms, pistes de bàsquet, petanca, ping-pong, zones de picnic, jocs infantils, carrils bici, fonts d’aigua i circuit de “footing” amb elements de gimnàstica, entre altres.

El Pla de Baix de Domeny, situat en l’extrem nord-oest del municipi de Girona entre la carretera de Sant Gregori i el carrer Roberto Bolaño, té una superfície 252.724,65 metres qudrats. L’inici d’obres d’urbanització data del 14 gener 2009 i la recepció va ser aquest 30 gener després de diversos problemes, amb els treballs aturats temporalment i alguns problemes de soterrament en alguna línia elèctrica. El projecte ha estat redactat pels serveis tècnics municipals.

S’hi ha col·locat més de 2.000 arbres plantats de diferents varietats adaptades a la climatologia de Girona i que requereixen poca aigua. Les diferents espècies s’han distribuït per tal de donar personalitat a cada un dels diferents carrers i zones. Així mateix hi ha tota una plantació de més de 6.000 unitats de planta arbustiva on s’han escollit espècies també amb criteris de sostenibilitat, tenint però sempre en compte l’objectiu d’un resultat estètic i integrat a l’entorn. Els espais lliures es distribueixen principalment en tres zones àmplies : zona verda sud, nord i oest; a més de les rambles que connecten les zones nord i sud pel mig de la urbanització.

La urbanització preserva una franja agrícola, la cessió d’una reserva d’espai lliure públic, i l’obtenció d’una superfície d’una terreny al costat de l’església destinada a equipaments públics en l’extrem est del sector.
Durant l’acte, l’alcalde va demanar un ús responsable de l’espai i va buscar la complicitat dels nens demanant-los que els avisessin si alguna cosa no funcionava. El regidor d’Urbanisme va ressaltar que el parc és un equilibri entre espai públic, natural i d’edificiacions, quan n’hi hagi. Respecte a aquest punt, va indicar que estan treballant perquè alguna promotora pugui construir-hi els primers edificis. De la mateixa manera, Ribas va explicar que l’Ajuntament intentarà impulsar la promoció dels pisos socials per arrossegar altres projectes. Mentrestant, Puigdemont, va explicar que la futura obertura de la sortida de Girona Centre, a tocar de Domeny, pot fer augmentar l’interès per la zona.

Diversos nens van intervenir també a l’acte. Van fer preguntes a l’alcalde sobre l’origen de la ciutat, el nom d’alguns alcaldes, amb qui treballa a l’Ajuntament i sobre el transport públic. També van llegir alguna redacció on lloaven el nou espai. De fet, des de fa setmanes, molts veïns i residents de l’entorn, ja estan aprofitant l’espai de lleure i natura.