Diari de Girona

DÍDAC MORENO

 A partir del proper mes de maig, Figueres farà un pas més en l’històric debat sobre la pacificació del trànsit per centre de la ciutat. Amb el tancament dels carrers Pep Ventura i Muralla els vianants aniran guanyant protagonisme i també es treballa en d’altres possibilitats com la de, els dissabtes, prohibir el pas dels vehicles pel carrer Sant Pau. Aquestes mesures ja estan gairebé executades o aprovades i es treballa en d’altres que, en aquest cas, s’aplicarien a mitjà termini.

El debat sobre la necessitat de pacificar el centre de la ciutat continua sense generar unanimitat entre els figuerencs però tampoc ho va aconseguir el projecte de prohibir el pas a vials tan cèntrics com el carrer Girona. Anys després ningú s’imagina una altra opció i la satisfacció és generalitzada.
El problema no és pacificar el trànsit. A hores d’ara ja hi hauríem d’estar tots d’acord. L’aposta pels vianants és el futur però això no ens pot fer oblidar que hi ha milers de cotxes que diàriament han de travessar la ciutat o circular-hi i, si els bloquegem el centre, l’entorn de la Rambla, no hi ha alternatives.
El pla de rondes està aturat i sense aquest nus de comunicacions que ha de descongestionar el trànsit pel rovell de l’ou de la ciutat no es pot anar més enllà de petites actuacions com les del carrer Pep Ventura. Accions més contundents no són possibles perquè Figueres no està preparada per assumir una decisió dràstica en aquest camp.
A banda de continuar treballant en les rondes tampoc ens podem oblidar d’altres mesures que també ajudarien a esponjar el centre de la ciutat. Transport públic, carrils bici… i, sobretot, educació vial. Fa anys que en parlem però encara hi ha milers de figuerencs que agafen el cotxe per anar a comprar el pa o el diari. Malauradament, aquests seran els que es queixaran pel tancament del carrer Pep Ventura.