El Punt Avui
Vilafant – G. Pladeveya

Quan va ser envestida, la víctima, de 38 anys i de nacionalitat russa, creuava correctament per un pas de zebra
El corredor havia participat en una cursa que ja s’havia donat per finalitzada

Una dona de 38 anys i de nacionalitat russa va morir ahir en ser atropellada de manera accidental per un ciclista, a Vilafant. El sinistre va tenir lloc poc abans de les dues del migdia al punt quilomètric 38,5 de l’N-260. En el moment de l’accident, la víctima, de nom Oxana i veïna del municipi, estava travessant per un pas de vianants regulat per semàfors, situat just al davant del restaurant Mesón L’Arengada. La dona, que anava acompanyada de la seva parella, vivia molt a prop d’aquest establiment, on s’havia adreçat a comprar una barra de pa. Per la seva banda, el ciclista circulava amb un grup d’onze persones més i no va poder esquivar la vianant, que va caure estesa a terra i va morir a l’acte com a conseqüència del fort impacte que va patir.

El corredor, de 22 anys i que està federat, va sofrir ferides lleus. Estava participant en la 55a edició del trofeu Francesc Guillamet i Navarra, que s’organitza des de Figueres. Quan va passar l’accident, però, la seva colla estava fora de cursa perquè s’havia acabat el temps i eren dels que havien quedat més endarrerits. Segons van explicar diversos testimonis, la víctima va respectar els senyals, ja que quan tornava cap a casa amb el seu company van polsar el botó que hi ha al semàfor perquè s’autoritzi els vianants a passar, van esperar i, quan finalment es va posar verd, van començar a creuar. “Els serveis d’emergència van arribar molt ràpid, però no van poder fer res per salvar-li la vida”, va dir l’alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, que va afegir que “es tracta d’un fet lamentable i molt desgraciat”.

La cursa en què participava el ciclista tenia dos recorreguts: un de 60,3 quilòmetres i un altre de 85,5 i travessava les poblacions de Figueres, Vilafant, Avinyonet, Llers, Terrades, Cistella i Vilanant. Els corredors sortien en dos torns des de Figueres, un a les nou del matí i l’altre a les onze, i el trajecte acabava una altra vegada a la capital de l’Alt Empordà. Des de la Policia de la Generalitat es va confirmar que, quan va succeir el sinistre, la competició ja s’havia donat per acabada. Així, aquest grup d’una dotzena de ciclistes haurien continuat fora de la cursa. “Crec que no s’hauria de donar per finalitzada fins que passa l’últim participant”, va considerar l’alcaldessa, que pensa que s’han d’investigar les circumstàncies de l’accident per saber si realment els ciclistes havien decidit continuar pel seu compte o si encara corrien amb dorsal i en el marc de la cursa. “Si es dóna per acabada abans que passi l’últim corredor, després és quan poden succeir coses d’aquestes.”

També va posar sobre la taula que hi ha molts punts “negres” en l’N-260 i que aquest no és el primer accident que han de lamentar a Vilafant. De fet, va recordar que des del consistori insisteixen “constantment” que es busquin alternatives per garantir la seguretat dels vianants perquè és una carretera molt transitada per vehicles, però també per veïns que han d’anar de costat a costat de poble. “Hi ha punts perillosos que s’han de resoldre com més aviat millor, i aquest semàfor és un d’ells.”

Fins al lloc dels fets es van desplaçar set patrulles dels Mossos, una dotació dels bombers, un helicòpter i l’ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques. A partir d’un quart de quatre de la tarda, els agents van donar pas alternatiu als cotxes. Això va provocar congestió en els dos sentits. La situació va quedar normalitzada al cap d’una hora.


Diari de Girona
ACN

Una dona de 38 anys ha perdut la vida a la localitat empordanesa atropellada per una bicicleta a la N-260

La veïna de Vilafant (Alt Empordà) que ha mort atropellada quan l’ha envestit un ciclista aquest diumenge al migdia creuava per un pas de vianants amb el semàfor en verd. Oxana S., de 38 anys i nacionalitat russa, vivia a una banda de la carretera N-260 i havia creuat per anar a comprar una barra de pa. Quan ja tornava a casa pel pas de vianants, l’ha envestit un ciclista que anava amb un grup d’una dotzena de corredors que participaven en el 55è trofeu Francesc Guillamet i Navarra. L’alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, ha explicat que s’han d’investigar les circumstàncies de l’atropellament per descartar que s’hagués donat la cursa per acabada si encara quedaven grups “endarrerits” de ciclistes.

Cap a tres quarts de dues del migdia Oxana S. i el seu company han sortit de casa seva, situada just davant del pas de vianants que creua l’N-260 pel mig de Vilafant, per anar a comprar el pa a l’altra banda de carretera. Quan ja tornaven cap a casa, han polsat el botó que hi ha al semàfor perquè autoritzi que els vianants creuin, han esperat i, quan finalment s’ha posat verd, han començat a creuar.

En aquell moment, un grup d’una dotzena de ciclistes passaven per la carretera i una de les bicicletes ha envestit la dona. “Els serveis d’emergència han arribat molt ràpid però no han pogut fer res per salvar-li la vida”, ha explicat l’alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, que s’ha apropat al lloc de l’accident. “És un fet molt lamentable i molt desgraciat”, ha afirmat.

El ciclista, que ha resultat ferit lleu, participava en una cursa ciclista que aquest diumenge passava per Vilafant. La 55a edició del trofeu Francesc Guillament i Navarra tenia dos recorreguts, un de 60,3 quilòmetres i un altre de 85,5, i travessava les poblacions de Figueres, Vilafant, Avinyonet, Llers, Terrades, Cistella i Vilanant. La cursa ciclista sortia en dos torns des de Figueres, un a les 9 del matí i l’altre a les 11, i tornava a acabar a la capital altempordanesa, segons informació de la cursa del web de la Federació Catalana de Ciclisme.

Els Mossos d’Esquadra han detallat que ja havien donat la cursa per acabada. Així, aquest grup d’una dotzena de ciclistes haurien continuat fora de la cursa. “Jo crec que no es pot donar una cursa per acabada fins que passa l’últim ciclista”, ha afirmat l’alcaldessa que diu que s’han d’investigar les circumstàncies de l’accident per saber si realment els ciclistes havien decidit continuar pel seu compte o si encara corrien amb dorsal i en el marc de la cursa. “Si es dóna per acabada abans que passi l’últim cicilista, després poden passar coses d’aquestes”, ha afirmat Cantenys.

L’alcaldessa també ha recordat que hi ha molts punts “negres” en la carretera N-260 i que aquest no és el primer accident que han de lamentar a Vilafant. De fet, ha recordat que des del consistori insisteixen “constantment” en demanar que es busquin alternatives per garantir la seguretat dels vianants perquè és una via molt transitada per vehicles però també per molts veïns que han d’anar de costat a costat de poble. “Hi ha punts molt perillosos que s’haurien de resoldre quan abans millor, i aquest semàfor és un d’ells”, ha afirmat Cantenys.